Proiectele derulate de ”Valea Jiului Development Society” prezentate la Ambasada Franței în România

Home Stiri la zi Proiectele derulate de ”Valea Jiului Development Society” prezentate la Ambasada Franței în România
Proiectele derulate de ”Valea Jiului Development Society” prezentate la Ambasada Franței în România

Ambasadoarea Franței în România, doamna Michèle Ramis, a avut, marți, 28 ianuarie, o întâlnire cu reprezentanții a opt asociații din România care implementează proiecte privind dezvoltarea durabilă și care au primit cofinanțare de până la cinci mii de euro, în urma unui apel la proiecte lansat în vara anului 2019 de Ambasada Franței și Institutul Francez.

La întâlnirea care a avut loc la Reședința Franței, au participat reprezentanții Institutului Intercultural din Timișoara, Asociației Stea din Satu Mare, Asociației Ateliere Fără Frontiere, Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Asociației Untold Stories, Asociației Casa Naturii, Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice Asociației și ai Valea Jiului Development Society

Cu această ocazie, Ambasadoarea Franței în România a pus în evidență faptul că politica de cooperare internațională a Franței acordă o atenție deosebită organizațiilor societății civile, pe care le consideră actori esențiali în elaborarea politicilor publice inclusive și durabile.

Doamna Michèle Ramis a apreciat calitatea proiectelor ce au beneficiat de cofinanțare, care au venit cu propuneri concrete pentru a contribui în mod activ la construirea unei societăți mai inclusive și care acordă o mai mare importanță respectării mediului.

În cadrul acestei întâlniri, Ambasadoarea Franței a pus în evidență faptul că incluziunea socială ridică, printre altele, problema accesului efectiv al persoanelor la drepturile lor. Acest lucru presupune ca o organizație socială să știe să se adapteze la diversitatea cetățenilor, inclusiv a celor mai vulnerabili. Asociațiile selectate în 2019 pentru finanțări – Ateliere Fără Frontiere, Untold Stories, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, Casa Naturii și Valea Jiului Development Society, propun fiecare proiecte concrete și originale pentru a contribui la crearea unei societăți mai inclusive și egalitare.

De asemenea, doamna Ramis a vorbit despre ecosistemele fragile, precum râurile și zonele umede, a căror biodiversitate este amenințată de fenomene precum supraîncălzirea sau poluarea. Numărul speciilor de animale și plante este în scădere rapidă, iar Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice lucrează în regiunea Putna, selectată și ea pentru finanțare în 2019, are ca obiectiv combaterea acestei tendințe.

Pe de altă parte, Ambasadoarea Franței în România, a subliniat faptul că minorii nu sunt o subcategorie de cetățeni. „Copiii reprezintă generațiile de mâine, iar bunăstarea, împlinirea, dezvoltarea armonioasă a acestora, precum și suferința sau lipsa lor de siguranță vor avea un impact direct asupra societăților viitoare”, a explicat Michèle Ramis, care a apreciat că asociațiile Institutul Intercultural Timișoara și Stea din Satu Mare au înțeles această situație și fiecare dintre ele a prezentat proiecte care abordează probleme grave ce  împiedică dezvoltarea deplină a copiilor.

Totodată doamna Ramis a insistat asupra importanței de a susține inițiativele civice ale tinerilor și a reamintit că un forum dedicat acestora va avea loc pe 26 februarie, la București, la inițiativa Institutului Francez din România. Având ca punct de plecare Carta 18-XXI, concepută de Emmanuel Demarcy-Mota, Forumul „Tineri în secolul XXI” creează un spațiu de dialog deschis și de dezbatere cu privire la valorile actorilor culturali din București și din Europa, dar este și cadrul în care vor fi prezentate proiecte creative care construiesc punți între generații, domenii, teritorii și culturi.