Cristian Tamaș: ”Orice întârziere privind redeschiderea sectorului Horeca după 1 Iunie ne va duce în lumea a treia a turismului”

Home Economie Cristian Tamaș: ”Orice întârziere privind redeschiderea sectorului Horeca după 1 Iunie ne va duce în lumea a treia a turismului”
Cristian Tamaș: ”Orice întârziere privind redeschiderea sectorului Horeca după 1 Iunie ne va duce în lumea a treia a turismului”

Administratorului Complexului Turistic Rusu din Masivul Parâng, Cristian Tamaș este de părere că specialiștii din cadrul Comitetului Special pentru Situații de Urgență Sanitară constituit la nivel guvernamental trebuie să elaboreze rapid un plan de măsuri care să permită operatorilor din sectorul economic al turismului și ospitalității să-și redeschidă afacerile, pe criterii de siguranță și predictibilitate.

Cristian Tamaș apreciază că propunerea care se are în vedere după data de 15 mai, respectiv redeschiderea sectorului hotelier, fără celelalte facilități din domeniul turistic, este o măsură cu efecte zero pentru acest domeniu de activitate. ”Noi am luat decizia de a menține închis Complexul Rusu până în momentul în care guvernanții vor finaliza un plan de măsuri axat pe criterii de siguranță și de predictibilitate pentru sectorul de turism. Este cât se poate de evident faptul că doar deschiderea camerelor de hotel, pentru cazare, este o măsură cu eficiență zero, în condițiile în care nu sunt permise punerea la dispoziția clienților a celorlalte facilități de turism. Desigur, sperăm că măcar de la 1 Iunie să avem posibilitatea și acordul autorităților pentru a putea redeschide măcar exteriorul (terasele) pentru restaurante. În ceea ce privește, spre exemplu, Complexul turistic Rusu, care dispune de un spațiu de 25.000 mp (2,5 hectare), noi putem asigura complet condițiile de funcționare cu respectarea reglementărilor de distanțare socială, în deplină siguranță pentru clienții și angajați, la un nivel mult superior față de supermarketuri, frizerii sau muzee”, spune Cristian Tamaș.

Administratorul Complexului Hotelier Rusu apreciază că orice întârziere în luarea unor măsuri în acest sens, care depășește orizontul datei de 1 Iunie, poate fi unul fatal pentru industria HORECA. ”Este clar, pentru noi cei care activăm în acest domeniu, că orice întârziere în luarea unei decizii privind redeschiderea acestui sector de activitate, va avea un efect distructiv asupra sectorului HORECA și de evenimente, cu implicații majore în sectorul de turism și, mai departe, în întregul sector economic din România. Noi ne asumăm fără rezerve obligația de a garanta siguranța clienților (mai ales că avem foarte multe solicitări chiar și în condițiile de acum) dar constat cu regret că guvernanții noștri nu fac nimic pentru a garanta viitorul turismului în România, iar acest lucru este intolerabil”, apreciază Cristian Tamaș.

În prezent, deși există numeroase cereri și are toate condițiile pentru a putea asigura respectarea unor măsuri de igienă și de distanțare socială corespunzătoare, Complexul Rusu este închis, personalul fiind în șomaj tehnic, cu excepția celor din cadrul compartimentului tehnic, care lucrează pentru implementarea unor noi investiții care să asigure condiții superioare de cazare, masă și divertisment pentru turiști, ce vor fi puse la dispoziția acestora după redeschiderea complexului turistic din Parâng.

Între timp, în stațiune turistice din Valea Jiului, multe afaceri din domeniul turismului, hotelurilor și restaurantelor au fost scoase la vânzare de proprietarii care nu mai pot întreține activele pe care le au în administrare.