Mirosul persistent de gaz, care a fost semnalat în municipiul Petroșani dar și în alte localități din Valea Jiului, în cursul săptămânii precedente, a creat o stare de panică în comunitățile locale. Îngrijorați, oamenii au ieșit din case, au sunat chiar și la serviciul de urgență 112, la dispeceratul companiei de gaz și chiar la Primăria din Petroșani. Pentru că, în lipsa unei comunicări eficiente a companiei care administrează distribuirea gazului metan în municipiul Petroșani, a fost la rândul său îngrijorat de situația semnalată de cetățeni, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a însoțit echipele ISU în mai multe zone din Petroșani, mergând în mijlocul oamenilor pentru a identifica, împreună cu aceștia, cauza mirosului persistent de gaz și pentru a preîntâmpina un posibil pericol.
”Din punctul meu de vedere comunicarea Delgaz a fost foarte defectuoasă. Este o lipsă de respect a celor de la Delgaz față de consumatorii lor. Nu poți să nu lipești măcar un afiș pe casa scării să îi informezi pe oameni despre situație. A fost o stare de panică foarte mare generată de o problemă altfel minoră. Eu am fost în mijlocul oamenilor pentru că întotdeauna am făcut așa atunci când a fost o problemă reală și acum 2 zile a fost o problemă reală. Niciodată nu am fugit de răspundere, am fost mereu în mijlocul oamenilor în special în situații în care au avut nevoie de prezența primarului acolo. Eu sunt un primar responsabil. Nu sunt primar 8 ore și prima mea datorie este să intervin acolo unde este necesar, chiar dacă sunt chestiuni care nu sunt în subordinea mea sau a Primăriei. Dar nu pot să stau impasibil. Am aflat astfel că cei de la Transgaz au introdus în rețeaua de gaz metan o cantitate de 10 ori mai mare de mercaptan decât în mod normal. Astfel de verificări se fac periodic, doar că de data aceasta a fost un accident și s-a introdus o cantitate foarte mare de mercaptan pe rețelele de gaz metan din Valea Jiului. Sigur că pe mine m-au asigurat cei de la Delgaz că nu există un peircol de explozie și atunci oamenii s-au liniștit, însă, odată cu acest incident s-au descoperit o serie întreagă de defecțiuni ale rețelei de utilizare în special pe scările de bloc”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
În opinia acestuia, situația este în continuare una dificilă pentru că, potrivit procedurilor, având în vedere că echipele de la Delgaz au semnalat în mai multe zone scurgeri la rețeaua de gaz, în 31 de scări de bloc din Petroșani a fost întreruptă furnizarea gazului, până la remedierea deficiențelor semnalate. Față de această situație, primarul Tiberiu Iacob Ridzi precizează că autoritatea publică locală nu poate interveni, întrucât rețelele de alimentare cu gaze nu sunt în administrarea Primăriei, ci a companiei de distribuție a gazelor, la fel cum cele de apă și canalizare sunt în administrarea celor de la Apa Serv. ”Mai mult, cei de la Delgaz mi-au explicat că țevile de pe casa scării sunt proprietatea utilizatorului. În această situație, consumatorii trebuie să sune și să cheme firmele autorizate de către ANRE pentru a interveni și a remedia aceste probleme.n multe cazuri nu sunt defecțiuni majore. Trebuie schimbate câteva garnituri sau sunt situații în care există pori pe țevile metalice, care trebuie remediate. În Valea Jiului există 6 firme de acest fel, agreate de ANRE. Cei de al Delgaz nu intervin să remedieze problemele de pe casa scării. Ei identifică doar aceste probleme, am înțeles că și marchează cu vopsea zonele cu probleme, dar ulterior oamenii trebuie să sune la aceste firme și să solicite reparațiile pe care trebuie să le și plătească, fiind proprietari ai instalațiilor interioare de gaz. Din păcate comunicarea celor de la Dezgaz este una dezastruoasă. Mulți oameni nici măcar nu știu că rețeaua de pe casa scării este proprietatea lor, pentru că nu au fost informați de acest lucru. Din păcate, deși au suplimentat echipele de verificare a instalațiilor în teren, s-a intervenit greoi și am primit mesaje că în anumite situații s-a răspuns abia după 14 ore de la semnalarea acestor probleme, timp în care oamenii au stat cu teama că există riscul unor explozii. Nu se poate așa ceva !”, arată primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
Pe de altă parte, neplăcutul incident generat de dozajul exagerat de mercaptan introdus accidental în rețelele de gaz metan de la Petroșani, dar și din alte localități ale Văii Jiului, a scos la iveală multiplele probleme pe care le au aceste rețele, în bună parte ele fiind cauzate de utilizarea, în urmă cu 10-15 ani, când au fost realizate, de materiale de proastă calitate, aspect evidențiat de altfel și de primarul Petroșaniului. Acesta face un apel la cetățeni să-și facă periodic verificări ale instalațiilor de gaz din locuințe, pentru a preîntâmpina riscul unor probleme în funcționarea acestora și mai ales riscul producerii unor accidente cu consecințe și mai grave dar cere, în același timp, și firmei de distribuție mai multă responsabilitate atât în comunicarea cu beneficiarii, cât și în verificarea rețelelor de gaz pe care le administrează.