Așa cum era de așteptat, renunțarea la candidatura pentru un nou mandat de primar a lui Gheorghe Ile (PSD) a dat startul unei competiții reale între ceilalți candidați înscriși în cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Vulcan. Chiar dacă, la fel ca întreaga Vale a Jiului, municipiul Vulcan este vizibil adeptă a stângii politice, ruptura din primăvara acestui an a tinerilor social-democrați conduși de Cristian Merișanu (la vremea respectivă viceprimar al localității) a divizat opțiunile electoratului vulcănean dând astfel posibilitatea abilului politician de dreapta Dan Marinescu de a-și pune în valoare șansa de a fi primar al Vulcanului.
În cele din urmă, dorința de schimbare și așteptările vulcănenilor de a avea un primar cu experiență dar, în același timp, unul tânăr, a făcut posibil ca majoritatea voturilor din aripa stângă să meargă către candidatul Pro România, Cristian Merișanu, creditat de vulcăneni cu 2189 de voturi, ceea ce procentual înseamnă 26,75%. Acesta a fost urmat în clasament de candidatul PSD, Pompiliu Barbu (viceprimar în exercițiu). Nominalizat pentru această candidatură cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor, acesta nu a mai avut timpul necesar de a-și promova eficient candidatura. În plus, alegerea PSD nu s-a dovedit a fi nici una care să se plieze pe profilul de candidat așteptat de simpatizanții PSD din municipiul Vulcan. Cu toate acestea, Pompiliu Barbu a adunat 1970 de voturi, respectiv 24,08%. La doar un procent distanță, cu 23,72% , respectiv 1949 de voturi, Dan Marinescu (USR) s-a clasat al treilea, confirmând faptul că reprezintă adevărata opțiune de Opoziție de pe scena politică a acestei localități.
Ceilalți candidați înscriși pe listele electorale la alegerile din acest an au obținut următoarele voturi: Dănuț Anghel (PNL) – 728 de voturi, Stoica Angela (PPUSL) – 443 de voturi, Iosif Dan Surulescu (ALDE) – 321 de voturi, Govor Florin (Plus) – 291 de voturi și Radu Matei (PMP) – 290 de voturi.
PSD s-a dovedit însă câștigător în ceea ce privește Consiliul local, unde lista de consilieri a social democraților a primit 2279 de voturi, ceea ce corespunde unui număr de 7 mandate de consilieri locali. Pro-România a obținut alte 5 mandate de consilieri locali, grație celor 1746 de voturi primite pentru lista proprie. Tot 5 mandate de consilieri locali vor avea cei de la USR, grație celor 1474 de voturi primite. Lista consilierilor din noua structură a Consiliul local de la Vulcan este completată de 2 consilieri ai PNL, în urma celor 746 de voturi primite pentru lista acestui partid. Celelalte formațiuni electorale participante nu au reușit să treacă pragul legal de voturi necesare pentru a fi reprezentate în Consiliul local.
În ceea ce privește voturile acordate candidaților pentru funcția de Președinte al CJH, vulcănenii și-au exprimat în mod categoric opțiunea pentru Laurențiu Nistor (PSD), creditat cu 2721 de voturi, față de 1256 de voturi câte a înregistrat candidatul PNL, Adrian David.
Similar, pentru lista viitorilor consilieri județeni, 2754 dintre alegătorii de la Vulcan au optat pentru lista PSD, doar 660 alegând lista propusă de PNL. Un scor bun au avut și candidații propuși de Pro-România, cu 1748 de voturi, o contribuție însemnată pentru a duce această formațiune politică în structura noului Consiliu județean.