Sesiune informală la sediul CJH privind perspectiva atragerii de noi fonduri europene în Valea Jiului prin Fondul pentru Tranziție Justă

Home Administrație Sesiune informală la sediul CJH privind perspectiva atragerii de noi fonduri europene în Valea Jiului prin Fondul pentru Tranziție Justă
Sesiune informală la sediul CJH privind perspectiva atragerii de noi fonduri europene în Valea Jiului prin Fondul pentru Tranziție Justă

Perspectiva localităților din Valea Jiului de a atrage finanțări semnificative pentru dezvoltare din Fondul pentru Tranziție Justă în valoare de peste 2 miliarde de euro, pus la dispoziție de Uniunea Europeană în cadrul unui program special de finanțare a comunităților europene afectate de restructurarea sectorului minier, aduce din nou la masa dialogului autorităților publice locale și județene, dar și organismele de gestionare a fondurilor europene pentru România.

În acest context, din dorința de a centraliza cât mai eficient proiectele care pot obține finanțări nerambursabile de la Comisia Europeană prin Fondul pentru o Tranziție Justă, președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a mediat luni, 1 februarie 2021, o întâlnire între factorii de decizie de la nivel local și regional, pe acest subiect important al prezentului. Alături de președintele CJH, au participat directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Sorin Maxim, și primarii unităților administrativ teritoriale din Valea Jiului, respectiv Vasile Jurca (Petrila), Tiberiu Iacob Ridzi (Petroșani), Nicolae Dunca (Aninoasa), Cristian Merișanu (Vulcan), Lucian Resmeriță (Lupeni) și Dănuț Buhăescu (Uricani). De asemenea, la întâlnirea de la Deva au mai participat Adrian Mariciuc – director general în cadrul ADR Vest, Ion Bădin – vicepreședinte al CJ Hunedoara, Costel Avram – administrator public al județului Hunedoara, precum și angajați din serviciile de resort din cadrul CJ Hunedoara.

Ca prim rezultat al acestei întâlniri, a fost stabilit un mod de lucru cu primăriile, astfel încât toate documentele necesare să fie transmise către ADR Vest în cel mai scurt timp. ”Cred că dezvoltarea județului nu poate fi realizată doar cu fonduri proprii sau guvernamentale. Am mai spus-o și o repet: fondurile europene sunt vitale pentru implementarea proiectelor menite să îmbunătățească viața hunedorenilor. Localitățile din județ, care trec prin aceste transformări, care au avut un profil industrializat, au șansa de a obține fonduri importante prin acest program și sper ca, prin implicarea colegilor primari, județul nostru să atragă sume consistente. Astăzi ne-am întâlnit cu primarii din Valea Jiului, dar vom avea întâlniri cu toți primarii și îl vom invita pe ministrul fondurilor europene în județul Hunedoara”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.

Directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim a punctat că dintre domeniile eligibile pe acest program special derulat de UE, aproximativ o treime se adresează administrațiilor publice locale. ”Alocarea banilor se va face în baza strategiei, pentru că toate finanțările se acordă în baza tipologiilor fondurilor europene. Trebuie să vă gândiți la o strategie de reconversie, pentru că degeaba veți avea drumuri frumoase dacă nu vă veți dezvolta”, le-a transmis Sorin Maxim primarilor din Valea Jiului.

În cadrul întâlnirii de la sediul CJ Hunedoara au fost abordate și teme privind implementarea ITI (Investiții Teritoriale Integrate) în Valea Jiului și implementarea proiectului Linia Verde – Green Line.

Fondul pentru o Tranziție Justă reprezintă un instrument esențial pentru sprijinirea teritoriilor celor mai afectate de tranziția către neutralitatea climatică și evitarea adâncirii disparităților regionale, iar implementarea acestuia se va face prin intermediul Programului Operațional Tranziție Justă în cadrul căruia este alocată suma de 2,2 miliarde de euro pentru șase județe. Fondul este instituit în cadrul politicii de coeziune, are ca scop reducerea disparităților regionale ca urmare a schimbărilor structurale din regiunile Europei și vizează, totodată, obiectivele politicii de coeziune în contextul specific al tranziției către neutralitatea climatică. Fondul va fi implementat prin gestiune partajată, în strânsă cooperare cu autoritățile naționale, regionale și locale și cu părțile interesate.