Senatorul PNL de Valea Jiului, Lucica Dina Muntean este, prin excelență, un expert cu o activitate deja demonstrată în domeniul educației, în lunga sa carieră profesională în acest important domeniu al vieții sociale, în Valea Jiului. Tocmai de aceea participarea sa la dezbaterile inițiate de Președintele României în cadrul proiectului național ”România Educată” a fost cu atât mai relevantă cu cât opiniile exprimate de aceasta în cadrul dezbaterilor care au avut loc în aceste zile la Palatul Cotroceni au constituit nu doar o voce a omului politic Lucica Dina Muntean, ci mai ales o voce a apreciatului dascăl Lucica Dina Muntean.
”Am luat și eu cuvântul în cadrul dezbaterilor inițiate de domnul Președinte Klaus Iohannis și am pus în discuție câteva aspecte ale educației, importante pentru mine atât ca profesor, cât și ca senator. Referitor la creșterea calității învățământului românesc, am subliniat faptul că titularizarea din învățământ trebuie regândită și pregătirea practică pedagogică a viitorilor profesori trebuie intensificată la nivelul învățământului superior, astfel încât ei să învețe să lucreze cu copiii înainte de a se angaja într-o școală sau într-o grădiniță. Deoarece Proiectul prevede pentru educația timpurie construirea a 2.500 de creșe până în anul 2030, am solicitat un punct de vedere cu privire la copiii de 2-3 ani care în acest moment nu pot să fie înscriși la creșe acolo unde ele nu există, dar nici la grădiniță, deoarece legea nu permite. Subiectele de la Evaluarea Națională din acest an au testat atât cunoștințele copiilor, cât și creativitatea lor. În acest sens am menționat că în școlile noastre este necesar să se pună mai mult accentul pe învățarea creativă, pentru a-i pregăti pe copii să găsească soluții proprii la rezolvarea problemelor de orice fel”, a declarat senatorul Lucica Dina Muntean.
Aceasta a mai precizat că i-a transmis Președintelui Klaus Iohannis opinia sa potrivit căreia proiectul „România Educată” trebuie să fie unul care să inspire, să motiveze și să-i determine pe oamenii politici cu responsabilități parlamentare, astfel încât să inițieze cele mai bune legi pentru susținerea educației din România.
Reamintim că marți, 6 iulie 2021, la Palatul Cotroceni a avut loc ultima serie de consultări pe tema proiectului „România Educată”, inițiat de Klaus Iohannis, Președintele României. La această întâlnire au fost prezenți președinții Senatului și Camerei Deputaților, ministrul Educației și membrii Comisiilor de învățământ din cele două Camere ale Parlamentului. ”Am încheiat ultima serie de consultări pe Proiectul „România Educată”, care va fi asumat săptămâna viitoare de Guvern. Va fi stabilit un plan clar de implementare, cu responsabili și termene. Se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru cadrul legislativ, iar Parlamentul trebuie să fie un pilon central al procesului de reformă. Elemente-cheie ale viziunii pentru educație: investiții majore din fonduri europene; dezvoltarea educației timpurii; creșterea autonomiei școlilor; flexibilitate în trecerea elevilor între licee teoretice, vocaționale și profesionale; extinderea învățământului dual; bacalaureat care să ateste capacitatea absolvenților de a se descurca în societate și în viață. Românii așteaptă consens pe teme esențiale pentru viitorul țării noastre și am încredere că există acum fereastra de oportunitate necesară pentru un demers politic și social de durată în educație. O Românie puternică este o Românie Educată!”, este concluzia președintelui Klaus Iohannis pe tema acestor consultări.