Apa Serv montează cișmele cu apă potabilă în vecinătatea cimitirelor din Valea Jiului

Home Stiri la zi Apa Serv montează cișmele cu apă potabilă în vecinătatea cimitirelor din Valea Jiului
Apa Serv montează cișmele cu apă potabilă în vecinătatea cimitirelor din Valea Jiului

Dincolo de obligațiile care le revin prin însăși obiectivul lor de activitate, reprezentanții operatorului de apă potabilă din Valea Jiului derulează, în mod constant, o serie de activități și mici investiții care, deși nu intră în atributul lor profesional, vin în folosul locuitorilor. Un exemplu edificator în această direcție îl constituie punctele de odihnă prevăzute cu cișmele de distribuție gratuită a apei potabile, care au fost amenajate de cei de la Apa Serv în zona stațiilor de tratare a apei, la Petrila (lângă stația de tratare de la Jieț și cea de la Taia), la Vulcan (lângă captarea de lângă stația de plecare a telegondolei) și la Uricani (lângă stația de tratare de la Valea de Pești).

Conducerea Apa Serv Valea Jiului intenționează acum să demareze un alt program similar, prin care vor fi montate cișmele cu apă potabilă în vecinătatea cimitirelor din localitățile Văii Jiului. ”Am constatat că, deși zilnic sunt foarte mulți oameni care merg la cimitir pentru a îngriji mormintele celor dragi sau pentru a se reculege, așa cum tot aici există multe echipe de muncitori care lucrează la amenajarea mormintelor, nu există nici o sursă de apă potabilă în vecinătate. Am discutat această situația și cu cei de la Primăriile din localitățile Văii Jiului și am convenit să montăm cișmele cu apă potabilă, în vecinătatea tuturor cimitirelor din oraș, pentru a veni în sprijinul oamenilor”, spune Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

O primă instalație de acest tip este deja funcțională la intrarea în cimitirul central situat la intrarea în orașul Petrila, dinspre Petroșani. Potrivit conducerii Apa Serv, costurile unei astfel de cișmele nu sunt foarte mari, fiecare instalație necesitând cheltuieli de circa 1500 de lei, care presupun achiziționarea cișmelei propriu zise, racordarea la rețeaua de apă potabilă și amenajamentul peisagistic din jur.

Astfel de cișmele vor fi montate la toate cimitirele din Valea Jiului, în cadrul unui parteneriat derulat de Apa Serv Valea Jiului cu autoritățile publice locale. ”Am discutat cu toți primarii din localitățile Văii Jiului și am convenit să organizăm astfel de puncte de distribuție gratuită a apei potabilă în vecinătatea cimitirelor în așa fel încât oamenii să își poată lua apă, atât pentru a uda florile de la cimitir, dar și să se hidrateze, îndeosebi în zilele caniculare de vară. Mai mult, din discuțiile pe care le-am avut la unele primării, se dorește ca zonele în care noi vom instala aceste cișmele să fie amenajate, cu sprijinul Primăriilor, și cu bănci de odihnă sau alte amenajări astfel încât să îndeplinească și alte utilități publice”, a mai spus Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv.

Cu toate că acest tip de investiții nu doar că nu aduc venituri suplimentare companiei de apă ci, mai mult, implică și unele costuri de realizare și operare, conducerea Apa Serv Valea Jiului apreciază că montarea acestor cișmele este nu doar un onorant gest de omenie, ci și unul de datorie civică asumat de operatorul regional de apă și de autoritățile locale, deopotrivă.