Avram Iancu își schimbă planurile și atacă un record de înot împotriva curentului pe Dunăre

Home Stiri la zi Avram Iancu își schimbă planurile și atacă un record de înot împotriva curentului pe Dunăre
Avram Iancu își schimbă planurile și atacă un record de înot împotriva curentului pe Dunăre

Mai bine de o lună a așteptat temerarul înotător Avram Iancu să primească ”unde verde” din partea meteorologilor din Ungaria pentru a reveni pe lacul Balaton, acolo unde și-a propus să doboare anul acesta recordul mondial la durata de înot în ape fără curenți, după ce a fost oprit de autoritățile navale, în iunie, dintr-o primă încercare.

Din păcate, cu toate că statul maghiar și-a dat acordul pentru o nouă încercare, programată să aibă loc undeva între 15 august și 15 septembrie, din păcate veștile primite de la meteorologi fac imposibil înotul de anduranță pe lacul Balaton și, implicit, zădărnicesc tentativa lui Avram Iancu de a stabili un nou record mondial. ”Veștile din Ungaria nu sunt bune: frontul rece, prelungit, a făcut ca temperatura apei din Balaton să ajungă și la 17 grade, acum are doar 18-19 grade, o temperatură care nu mai permite să întreprind ceea ce mi-am propus să fac acolo anul acesta”, a declarat sportivul Avram Iancu.

Pentru a compensa într-un fel mai ales așteptările pe care le au suporterii săi, dar și pentru a nu irosi forma sportivă pe care a acumulat-o în antrenamentele intense din acest an și nici șansa de a contabiliza un nou record mondial, înotătorul din Petroșani și-a propus o altă țintă ambițioasă: un ultramaraton înot în apele reci ale Dunării, împotriva curentului ! ”În urmă cu 4 ani deveneam primul om din lume care a înotat un fluviu fără costum de neopren. Acum, voi muta locul de înot tot în Dunăre și voi încerca aici imposibilul, voi înota contra curentului pe o distanță cât mai lungă. De la Porțile de Fier 2 înspre Ostrovul Mare – Drobeta Turnul Severin, adică în SUS. Cât voi înota? Nu știu! Este o necunoscută și pentru mine. Nici temperatura estimată a apei, de 20 de grade Celsius, nu este deloc ideală pentru un ultramaraton, dar simt că pot și trebuie să fac acest lucru”, spune Avram Iancu.

Acest înot care marchează o premieră mondială este deja programat să se desfășoare miercuri, 8 septembrie 2021, începând cu ora 10,00. Înotul este unul oficial, astfel că doi observatori, un străin și un român, se vor asigura că înotul se va desfășura după toate regulile de marathon swim. Observatorul principal al înotului este sârbul Vojislav Mijić, înotător în ape deschise, deținător al mai multor recorduri, el însuși a înotat de două ori peste 24 de ore, om care știe cu ce „se mănâncă” astfel de eforturi. Al doilea observator este Alin-Cristian Kontos, instructor de înot (acreditat FINA) la Bazinul de Înot Didactic „Iancu Avram Marius” din Petroșani.

Pe tot parcursul acestei noi încercări de record mondial, înotătorul din Petroșani va fi supravegheat și ghidat de din caiac de doi prieteni, Dan Pîrjolea și Marc Neculai, iar întregul parcurs al cursei va putea fi urmărit de toți cei interesați prin aplicația Live Tracking.

Succes, Avram Iancu !