”Pedaliada” pune în mișcare, simultan, zeci de mii de bicicliști în zece țări europene

Home Stiri la zi ”Pedaliada” pune în mișcare, simultan, zeci de mii de bicicliști în zece țări europene
”Pedaliada” pune în mișcare, simultan, zeci de mii de bicicliști în zece țări europene

Zeci de mii de persoane din zece țări europene sunt chemate sâmbătă, 11 septembrie 2021, la PEDALIADA, o plimbare cu bicicleta prin care participanții vor transmite un mesaj puternic în favoarea mișcării în aer liber. În România, evenimentul se desfășoară sub sloganul „LASĂ BUTONIADA ȘI VINO LA PEDALIADA” și va avea loc la Timișoara, București, Craiova și Hunedoara. Organizatorii se așteaptă ca în următoarele zile să apară mai multe inițiative de acest fel și în alte locuri din țară, acolo unde se vor mobiliza comunitățile de bicicliști. În aceeași zi, vor avea loc Pedaliade în 10 țări europene, care participă la programul WoW Europe, din care face parte acțiunea Pedaliada: România , Bulgaria, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, Republica Macedonia de Nord, Spania, Slovenia și Turcia.

Pedalida este o cursă populară cu bicicleta, pe un traseu prestabilit, de dificultate medie, la care am chemat copii, părinți și bunici. Inițial, trebuia să aibă loc o singură acțiune, la Timișoara, dar ne-au contactat mai multe comunități de bicicliști care au dorit să se alăture acestei acțiuni. Avem deja confirmate, pe lângă PEDALIADA TIMIȘOARA, evenimente similare la București, Craiova și Hunedoara, dar ne așteptăm să crească numărul de grupuri de bicicliști care vor ieși pe trasee din toată țara”, a declarat Beatrice Mercado, președintele Asociației Junior Sport, coordonatorul PEDALIADEI, acțiune care face parte din Proiectul WoW Europe.

Potrivit organizatorilor, poate participa orice persoană cu vârsta între 4 și 99 de ani, care are o bicicletă și iubește să pedaleze. Orice comunitate de iubitori ai bicicletei își poate organiza propria Pedaliadă. Pentru acest lucru, este suficient să facă o pagină de event pe Facebook și un formular de înscriere, să stabilească un traseu care să fie parcurs în data de 11 septembrie și să își cheme cât mai mulți prieteni.

Cu sau fără pagină de eveniment, cu sau fără formular de înscriere, încurajăm orice inițiativă care va îndemna ieșitul la pedalare în orice loc din România. Iar cei care vor posta „dovada” foto sau video în data de 11 septembrie, însoțită de hashtagul # (pentru a cunoaște demersul) va fi promovat pe paginile Pedaliadei și ale proiectului WoW Europe”, mai spune Beatrice Mercado.

Pedaliada este susținută de numeroși mari sportivi ai României, care au transmis mesajul „Lasă Butoniada, vino la Pedaliada!”. Pedalează și tu. Unde vrei, cu cine vrei, dar pedalează!”. Este vorba de Mihai Leu – campion mondial la box, Silvia Stroescu – campioana olimpică și mondială la gimnastică artistică, Alex Ciocan, președintele Federației Române de Ciclism, Adriana Szentgyorgyi Ceaușescu, multiplă campioană la ciclism, Benjamin Bodo – campion național la scrimă, Cristina Bălan – campioană națională și balcanică la atletism, Theo Matican – medaliat cu bronz la Campionatele Europene de Paraciclism și ocupantul locului I, în clasamentul mondial, la categoria lui de dizabilitate la acest sport, Ciprian Bălănescu – multiplu campion național la triatlon, Alexandru Mihai Coman – tânăr tenismen de mare perspectivă, campion european la categoria sa de vârstă. Campania de provocări este în plină desfășurare.

La Hunedoara, traseul va începe în fața Hotelului Rusca, de la ora 14,30 apoi participanții vor face un tur, al orașului care se va încheia într-un loc emblematic pentru oraș, Castelul Corvinilor”. Traseul Pedaliadei în Hunedoara este următorul: Hotel Rusca – Bld Dacia (Sanitas) – Bld Dacia – Bld Dacia (sens giratoriu ieșire oraș (micro 5) – Bld Dacia – parc Place – mers pe lângă bicicletă pe Pietonală, până în fața Casei de Cultură (pauză 15 minute) – Str George Enescu (sens giratoriu fosta cantină/Tomas) – Bld Liberații – Str Closca – Str C-tin Bursan -CASTEL (pauză 25-30 de minute în curtea exterioara) – Str C-tin Bursan – Bld Libertatii (regrupare catedrală) – Str Rotarilor (Pensiunea La Fontaine (Finish).