Primarul Dănuț Buhăescu, un aliat de nădejde al învățământului din orașul Uricani

Home Educație Primarul Dănuț Buhăescu, un aliat de nădejde al învățământului din orașul Uricani
Primarul Dănuț Buhăescu, un aliat de nădejde al învățământului din orașul Uricani

Noul an școlar începe la Uricani, așa cum se întâmplă deja de ani buni în acest oraș al Văii Jiului, sub cele mai bune auspicii. Asta deoarece preocupărilor părinților și dascălilor în vederea pregătirii fiecărui noului an școlar, li s-au adăugat întotdeauna cele ale autorităților administrației publice locale. Pentru primarul Dănuț Buhăescu, școala a însemnat dintotdeauna acel pilon esențial pe care se clădește întreaga comunitate uricăneană și, tocmai de aceea, a așezat infrastructura educațională din acest oraș între cele mai importante preocupări ale activității sale de primar. ”Educația reprezintă temelia oricărei societăți, iar de modul în care oferim copiilor șansa de acces la un sistem de învățământ corespunzător, de cea mai înaltă calitate, constituie de fapt garanția viitorului comunității noastre. La Uricani, am acționat în această direcție încă de când am fost pentru prima dată ales primar al localității, iar tot ceea ce a depins de rolul nostru în gestionarea și dezvoltarea sistemului de învățământ, am făcut cu toată deschiderea și cu toată responsabilitatea și tot așa voi face și de acum înainte”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Așa s-a întâmplat și în acest an când, în perspectiva deschiderii noului an școlar, toate școlile, grădinițele și Liceul ”Retezat” din Uricani au fost pregătite corespunzător pentru acest important moment din viața întregii comunități. În acest scop, primarul orașului Uricani a avut mai multe întrevederi cu noul director al Centrului de Execuție Bugetară de la Uricani, prof. Daniel Rebeleș, pentru a identifica împreună micile probleme și pentru a acționa în așa fel încât la Uricani, prima zi de școală să permită reîntâlnirea elevilor cu profesorii în sălile de clasă. ”În ultimele săptămâni, împreună cu domnul director Daniel Rebeleș, am finalizat toate aspectele care țin de pregătirea școlilor pentru începutul noului an școlar. În acest scop, pe lângă igienizarea tuturor unităților de învățământ, pentru siguranța sanitară a elevilor și profesorilor, a fost efectuată o nouă acțiune de dezinfecție și deratizare, atât în interiorul unităților de învățământ, cât și în zona de exterior și jurul acestora. Ne bucurăm cu toții că noul an școlar începe cu prezența fizică la clasă și ne dorim ca lucrurile să nu se mai schimbe, din acest punct de vedere, motiv pentru care astfel de acțiuni de igienizare a perimetrelor din jurul școlilor vor avea loc în mod constant. De asemenea, vreau să asigur întregul corp profesoral că suntem alături de dânșii, iar domnului director Rebeleș, cu care am mai lucrat și am lucrat foarte bine, îi doresc mult succes”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Primarul orașului Uricani informează că noul an școlar 2021-2022 vine ”la pachet” cu debutul celor mai mari proiecte de investiții în domeniul infrastructurii din educație din ultimele decenii, care vor fi implementate aici din fonduri europene. ”Cetățenii orașului Uricani știu că, de câțiva ani buni, am scris și am înaintat proiecte pentru obținerea de bani europeni necesari modernizării tuturor școlilor din Uricani. Sunt proiecte pe care le-am conceput împreună cu fostul director, d-na prof. Cornelia Sanda și corpul profesoral, cărora le mulțumesc de asemenea pentru implicare. Vestea bună pe care o aduc astăzi este aceea că, odată cu debutul noului an școlar, începe și implementarea acestor proiecte care vor crește gradul de calitate al infrastructurii din Educație în orașul Uricani”, spune primarul Dănuț Buhăescu.

Primul proiect european pentru care deja a fost semnat contractul de execuție este cel prin care clădirea fostei popicării a Sindicatului de la EM Uricani din zona centrală a orașului, va fi transformată într-un modern atelier-școală al Liceului Tehnologic ”Retezat”, unde elevii vor putea să se pregătească, având toate condițiile necesare, la standarde europene, pentru calificarea în meserii specifice sectorului de turism și de prelucrare a lemnului. Tot în aceste zile urmează să fie semnat și contractul de execuție pentru un alt proiect de investiții din fonduri europene, în care beneficiar este tot Liceul Tehnologic ”Retezat”, unde urmează să fie realizate lucrări de modernizare și dotare cu echipamente și tehnică de calcul. De asemenea, se află în etapa de licitație un al treilea proiect de investiții din fonduri europene care are drept scop modernizarea și dotarea Școlii gimnaziale nr. 2, inclusiv a sălii de sport. ”Toate aceste proiecte majore de investiții în domeniul Educației vor începe să fie transpuse în realizate din acest an, iar termenul de finalizare al acestora este stabilit undeva la finele anului 2023. Ele vor contribui în mod esențial, determinant chiar, la creșterea calității actului educațional în unitățile școlare din orașul Uricani. Pentru că, după cum vedem cu toții, criza sanitară pare că încă nu s-a încheiat, vreau să informez cetățenii orașului Uricani că noi am aplicat și pentru un proiect pe fonduri europene prin care să putem asigura toate fondurile necesare cheltuielilor pentru dotarea cu materiale și dispozitive pentru igienizarea continuă a școlilor și așteptăm să fim invitați, în aceste zile, la Ministerul Fondurilor Europene, pentru a semna contractul de finanțare. Tot în procedură de licitație se află și proiectul prin care ne-am propus achiziționarea de echipamente necesare pentru derularea învățământului on-line (calculatoare, laptopuri, tablete, rutere de acces la Internet etc) pentru că vrem să fim pregătiți și pentru o eventuală situație de urgență sanitară care ar putea muta din nou școala în online. Vreau să vă asigur că nu ne vom opri însă aici și că, împreună cu specialiștii din Primărie, cu conducerea școlii, cu colectivul de cadre didactice și cu părinții, vom acționa pentru ca și în viitorul exercițiu financiar european să atragem fonduri pentru dezvoltarea și modernizarea școlilor și Liceului Tehnologic ”Retezat”. Este știut faptul că la Uricani mai avem în execuție proiectul construcției noii grădinițe din spatele blocului 13 unde sperăm că, după rectificarea bugetară să primim banii necesari pentru a putea relua lucrările”, explică primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu.

Desigur, ca de fiecare dată la început de an școlar, acesta va fi prezent luni, 13 septembrie la festivitățile de deschidere organizate la Uricani cu prilejul debutului anului școlar 2021-2022, care vor avea loc cu începere de la ora 9,00 (la toate grădinițe și școlile din oraș), respectiv de la ora 11,00 (la școala de la Câmpu lui Neag). ”Le doresc elevilor din orașul nostru un an școlar plin de succes, cu multe realizări, cu note mari și cu cât mai multe bucurii. Le doresc succes și profesorilor, dar și părinților, într-un an an școlar de la care avem, cu toții, atât de multe speranțe și așteptări care trebuie să devină tot atâtea certitudini”, a mai spus primarul Dănuț Bunăescu.