La Petroșani, la început de octombrie, se sună ”Adunarea Momârlanilor”

Tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile, muzica și dansurile specifice momârlanilor se vor împleti armonios în cadrul unei manifestări ce va avea loc la Petroșani, denumită simbolic ”Adunarea Momârlanilor”.

Evenimentul este dedicat în principal păstrării tradițiilor locale și va fi organizat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Petroșani în colaborare cu SC Media Press Event, în perioada 1-3 octombrie, în zona Centrului Civic din Petroșani.

”Este o inițiativă prin care dorim să susținem mici fermieri și meșteșugari, precum și produsele locale. De asemenea, dorim să promovăm și să păstrăm tradițiile comunității noastre, întrucât acestea ne definesc ca oameni, ca societate, iar păstrarea și respectarea lor reprezintă un omagiu adus înaintașilor noștri și trecutului comunității în care trăim”, a declarat Tiberiu Iacob – Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Pe parcursul celor trei zile vor avea loc o serie de conferințe, va fi dezbătută tema ”Momârlanii din Valea Jiului, urmașii geto-dacilor” și, totodată, se vor organiza spectacole de muzică populară susținute de artiști locali și din alte zone pastorale ale României. De asemenea, va fi preparată și distribuită mâncare tradițională, dar vor exista și comercianți care vor vinde produse tradiționale, preparate din lapte, carne, produse de panificație, etc.

La ”Adunarea Momârlanilor” sunt invitați să participe producători din întreaga Vale a Jiului, dar și din alte zone ale țării.