Gulașul, apreciatul produs gastronomic al maghiarilor de pretutindeni este și în acest an, ”vedeta” Zilelor Maghiare din județul Hunedoara, care se desfășoară timp de două săptămâni, în perioada 12-26 septembrie, în mai multe localități din județ.
La Petroșani, evenimentul este programat să aibă loc vineri, 24 septembrie 2021, începând cu ora 10,00 în rotonda de lângă Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu”. Aici, un număr de 4 echipe de bucătari maghiari, specialiști în pregătirea celebrului gulaș unguresc, se vor întrece în arome și gusturi specifice acestui produs gastronomic. De asemenea, potrivit președintelui Organizației municipale Petroșani a UDMR, ing. Csaba Kutasi, maeștri ai gulașului din Valea Jiului vor pregăti un gulaș la ceaun mare, din care vor fi îmbiați să guste, gratuit, toți participanții la acest eveniment. În plus, atmosfera de sărbătoare va fi întreținută de muzică live, interpretată de formația ”Avântul” din Cristuru Secuiesc, precum și de o suită de dansuri populare maghiare pregătite de copii de la Secția Maghiară și de la Centrul ”Cor Iesu” din Petroșani.
Anul acesta, după o pauză de mai bine de un deceniu, Zilele Culturii Maghiare vor fi prezente și în orașul Petrila. Aici, membri ai comunității maghiare dar și toți cei care doresc să se bucure, gratuit, de un spectacol artistic fascinant, cuprinzând muzică și dans specific folclorului maghiar, vor putea viziona recitalul Ansamblului artistic ”Bekecs” din Tg. Mureș, care va evolua pe scena Casei de cultură ”Ladislau Schmidt” din Petrila, tot vineri, 24 septembrie 2021, de la ora 18,00.
Președintele UDMR Petroșani, Kutasi Csaba transmite membrilor întregii comunități maghiare din Valea Jiului și tuturor celor interesați de tradițiile și cultura acestora să participe la aceste activități, care sunt deschise și gratuite pentru aceștia.
”Zilele Culturii Maghiare” de la Petroșani și Petrila, sunt organizate de către reprezentanții comunităților maghiare locale și UDMR, cu sprijinul Primăriei municipiului Petroșani și Primăriei orașului Petrila.
Evenimente similare au avut loc deja la Deva, acolo unde în deschiderea Zilelor maghiare hunedorene, printre laureații ediției din acest an a Premiilor Ákos Barcsay, acordate drept recunoaștere a activității unor membri activi în păstrarea culturii și identității comunității maghiare din Transilvania, s-a numărat și prof. Amália Balázsény, de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Petroșani.