Turiștii pot ajunge de acum în stațiunea Parâng pe un spectaculos drum de belvedere, modernizat de Consiliul Județean Hunedoara

Home Administrație Turiștii pot ajunge de acum în stațiunea Parâng pe un spectaculos drum de belvedere, modernizat de Consiliul Județean Hunedoara
Turiștii pot ajunge de acum în stațiunea Parâng pe un spectaculos drum de belvedere, modernizat de Consiliul Județean Hunedoara

O nouă șosea montană din zona turistică a Văii Jiului este deschisă, începând din 23 septembrie 2021, pentru turiștii care vin în stațiunea Parâng din Petroșani. Drumul județean 709 F a fost redeschis circulației, pe tronsonul de altitudine situat între Cabana Rusu și satul de vacanță din Masivul Parâng, odată cu recepția finală a proiectului de modernizare a acestei șosele. Evenimentul nu a fost marcat, ca-n vremurile de odinioară, cu o tăiere de panglică, ci printr-un gest simbolic de demontare a indicatorului rutier de ”Drum închis”.

La eveniment au ținut să fie prezenți, alături de operatorii de turism din stațiunea Parâng, de localnici și de numeroși iubitori ai muntelui, o seamă de oficialități dintre care amintim aici pe Daniel Surdu – secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Laurențiu Nistor – președintele CJH, Tiberiu Iacob Ridzi – primarul municipiului Petroșani, Ion Bădin – vicepreședinte al CJH, Costel Avram – administrator public al județului Hunedoara, deputații Natalia Intotero și Ilie Toma, primarii celorlalte localități din Valea Jiului, o mare parte a membrilor Consiliului județean Hunedoara, reprezentanți ai aparatului de specialitate al CJ Hunedoara implicați în derularea proiectului de modernizare, reprezentanți ai antreprenorului ș.a.m.d.

Președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor apreciază că acest drum este o investiție foarte importantă în contextul dezvoltării turismului în Valea Jiului, arătând în același timp că, în măsura în care municipalitatea din Petroșani își dorește continuarea parteneriatului cu CJH în acest scop, vor urma și alte investiții în completare efectuate în stațiunea Parâng. ”Atât turiștii, cât și localnicii se pot bucura de acum înainte de un drum modern, care asigură un acces sigur și confortabil, până în zona montană, la peste 1600 de metri altitudine. Este un proiect de investiții de mare anvergură pe care l-am finalizat la termen, în condiții de calitate pentru care vreau să felicit constructorul care a realizat aici o lucrare inginerească deosebită. Odată cu deschiderea acestui drum, ne așteptăm la o creștere semnificativă a numărului de turiști și la dezvoltarea stațiunii. În același timp, vreau să vă asigur că nu ne oprim aici. Am avut deja o discuție cu primarul municipiului Petroșani căruia i-am solicitat să atribuie Consiliului Județean Hunedoara o porțiune de teren pentru a amenaja și aici o parcare de 100 de locuri care, în noile condiții de trafic pe DJ 709F devine absolut necesară”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.

Încântat de această investiție, dar și de arealul turistic pe care-l deservește acest drum, s-a arătat și secretarul de stat Daniel Surdu, care a precizat că Ministerul Dezvoltării rămâne deschis și pentru alte investiții care conduc la dezvoltarea turismului în Valea Jiului. ”Orice investiție care se realizează prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, benefică pentru locuitori și pentru turism, reprezintă o mândrie pentru noi și ne bucurăm că a fost finalizat acest proiect, care a fost început de foarte mult timp. Credem că prin Programul ”Anghel Saligny”, care a început deja, se vor finaliza majoritatea lucrărilor de infrastructură care au fost începute de mult, inclusiv cele pe PNDL 2, și credem că lucrările pentru infrastructura care leagă comunitățile de zonele turistice sunt unele dintre cele mai importante și merită întreaga atenție”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Daniel Surdu.

Lucrările la acest obiectiv de investiții al Consiliului Județean Hunedoara au început în toamna anului 2018, în baza unui contract de finanțare derulat prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2, în valoare de 17,9 milioane de lei, acestea fiind suplimentate de CJH cu alte circa 2 milioane de lei pentru realizarea celor două tunele de subtraversare a pârtiilor de schi din Parâng. Șeful Serviciului Investiții din cadrul CJH, ing. Lia Goanță a prezentat, în detaliu, lucrările de investiții care au fost realizate în cadrul acestui proiect. ”Proiectul a vizat lărgirea părții carosabile la patru metri și turnarea de covor asfaltic, amenajarea de rigole betonate, construirea de podețe, ziduri de sprijin și montarea de parapet de siguranță. Pentru ca sporturile de iarnă să poată fi practicate în cele mai bune condiții, au fost construite și două tuneluri auto pe sub pârtia de schi”, a explicat Lia Goanță.

Administratorul public al CJH, Costel Avram a reamintit faptul că primii pași înspre îndeplinirea visului localnicilor și al turiștilor care vin în Parâng, de a avea la dispoziție acces rutier pe un drum asfaltat, au fost făcuți încă din perioada când domnia sa deținea calitatea de vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara. ”Accesul în stațiunea turistică Parâng, pe un drum asfaltat este de astăzi un vis împlinit! Un vis al tuturor celor ce iubesc Parângul, dar și un vis pentru care m-am implicat de la bun început. Eram vicepreședinte la CJH când, la sugestia regretatului Mihai Viorel Bonea, împreună cu prefectul Sorin Apostu, am reușit clasificarea acestui drum drept drum județean. Au mai trecut însă câțiva ani până când am găsit, cu sprijinul CJH, al domnului președinte Laurențiu Nistor, și soluția pentru finanțarea acestui proiect de investiții și, desigur, e mare bucurie pentru mine că am putut veghea, în calitate de administrator public al județului, ca acest proiect să fie dus la bun sfârșit. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la concretizarea acestui vis și sunt convins că de pe acum Stațiunea Parâng are ”drum cu prioritate” la dezvoltare”, a declarat Costel Avram.

De precizat este faptul că Primăria Municipiului Petroșani este, la rândul său, partener în realizarea acestui proiect, pentru care a pus la dispoziție suprafețele de teren din domeniul public necesare amenajării șoselei montane care ajunge la cota 1600 dar și pământul necesar pentru reconfigurarea pârtiilor de schi care vor trece peste cele două tuneluri construite pe acest drum. Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi apreciază că finalizarea acestor lucrări de reabilitare a DJ 709F Cabana Rusu – Parâng reprezintă un moment important exprimându-și în același timp speranța că, în continuare, Consiliul Județean va acționa pentru finalizarea drumului până sus, la releu, unde se află capătul prevăzut în documente. ”Suntem la un moment important, finalizarea acestor lucrări de reabilitare a DJ 709F, Cabana Rusu – Parâng. Sperăm ca, în continuare, Consiliul Județean Hunedoara să finalizeze drumul până sus, la releu, așa cum este el prevăzut în documente. Finanțarea acestui proiect a fost asigurată de Guvernul României, prin PNDL. Așa cum a promis Guvernul României, toate proiectele începute și finanțate prin PNDL au beneficiat în continuare de alocații financiare, ceea ce este foarte important. Orice investiție care este benefică pentru locuitori și pentru turism, reprezintă o mândrie pentru autoritățile centrale, județene și, deopotrivă, pentru cele locale, cu atât mai mult cu cât și noi ne-am dat tot concursul pentru finalizarea acestui obiectiv investițional de reabilitare a drumului județean spre stațiunea Parâng”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Autoritățile județene își propun acum ca acest drum, care facilitează accesul turiștilor în Domeniul Schiabil din stațiunea Parâng să poată fi deschis pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp.