În Valea Jiului, reînvie spiritul Iancului

Home Stiri la zi În Valea Jiului, reînvie spiritul Iancului
În Valea Jiului, reînvie spiritul Iancului

”Unicul dor al vieții mele este să-mi văd națiunea mea fericită.. Voiesc dară să dispun ca după moartea mea toată averea mea mișcătoare și nemișcătoare să treacă în folosul națiunii și întru ajutorul înființării unei academii de Drepturi …”, scrie, negru pe alb, în testamentul lăsat de marele patriot român Avram Iancu.

Întru acest sentiment, sâmbătă 25septembrie 2021 s-a înființat Filiala Societății Naționale ”Avram Iancu” din Valea Jiului. Din sămânța ce a fost semănată de-a lungul și de-a latul acestor meleaguri a răsărit și la Petroșani FILIALA AVRAM IANCU VALEA JIULUI, din voința și la inițiativa unui grup de voluntari, unii cu rădăcini adânci în pământul în care a văzut lumina zilei Eroul Național Avram Iancu – Crăișorul Munților Apuseni (1824-1872).

Prezența la ședința constitutivă a domnuli NICOLAE JURCA  din București, vicepreședinte al SOCIETĂȚII CULTURAL PATRIOTICE ”AVRAM IANCU” a contribuit la buna desfășurare a modului de înființare a Filialei AVRAM IANCU -VALEA JIULUI, prezentându-se , mai întâi, Tratatul de la Trianon, de la 4 iunie 1920, semnat de Puterile Aliate, învingătoare în Primul Război Mondial, și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în această conflagrație mondială. Prin acest Tratat s-a recunoscut UNIREA Transilvaniei cu țara mamă- România. El a fost ratificat de Parlamentul României la 30august 1920 și prin decret regal a intrat în vigoare la 26 iulie 1921.

În partea a doua a acestui eveniment a fost ales și Comitetul de conducere al filialei, din care fac parte persoane cunoscute publicului larg în regiunea Văii Jiului, după cum urmează :

  • PUIU HORIA – președinte;
  • DANDEA LIVIU – prim- vicepreședinte;
  • VELICA ION, DOREL NEAMȚU, AURELIAN NICOLA, MARIAN HOREA, NICOLAE IVANUS, VICTOR HOSU – vicepreședinți.

Alți membri fondatori sunt: PUIU POPESCU, PUIU FURDUI, RUSU GHEORGHE, BERAR CONSTANTINA, PÂRVU COSMIN, CIORA AUREL, IVANUS RĂZVAN, VILAN REMUS.

Dorel NEAMȚU