Președintele României, Klaus Iohannis a decis, în urma consultărilor cu partidele politice de luni, 11 octombrie, să-l desemneze pe liderul USR-PLUS, Dacian Cioloș, pentru candidatura la funcția de Prim Ministru al României. Decizia vine după ce USR-PLUS a fost singura formațiune politică parlamentară care a mers la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu o propunere de premier și cu misiunea asumată de a forma o majoritate parlamentară care să conducă la validarea unui nou guvern.
”Am arătat că suntem un partid responsabil și pregătit în fața oricărei provocări. Chiar dacă mulți spun că intrăm într-o capcană, am decis, împreună cu echipa Biroului Național, că dincolo de orice joc politic nu putem lăsa România fără soluție într-o stare de urgență sanitară, energetică și politică. În spitale mor, zilnic, sute de oameni și medicii sunt suprasolicitați, prețul la combustibil a crescut îngrijorător, facturile se umflă, în timp ce vechile partide fug de responsabilitatea conducerii țării și exersează ipocrit îngrijorarea în fața oglinzii și pe ecranele televizoarelor”, a declarat Dacian Cioloș.
Premierul desemnat a anunțată că, încă de marți, 12 octombrie, va demara negocieri cu partidele politice de dreapta, în încercarea de a reconstrui Coaliția USR-PLUS, PNL, UDMR. ”Am decis în Biroul Național să trimitem invitații oficiale pentru a ne întâlni chiar începând de marți cu PNL, UDMR și parlamentarii minorităților pentru a discuta reformarea Coaliției de guvernare”, a declarat Dacian Cioloș.
Premierul desemnat a precizat că din echipa de negociere a USR-PLUS vor face parte Dan Barna, Cătălin Drulă, Anca Dragu, Vlad Voiculescu, Ionuț Moșteanu.
În paralel, după cum a anunțat Dacian Cioloș, o altă echipă a USR-PLUS, formată din Cristian Ghinea, Oana Țoiu, Claudiu Năsui, Cristina Prună și Dragoș Pîslaru va lucra la configurarea Programului de Guvernare cu care echipa premierului desemnat Dacian Cioloș va merge în Parlament pentru a solicita votul de încredere. Între țintele politice pe care USR-PLUS dorește să le cuprindă în programul de guvernare se numără:
- Pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a prețului energiei electrice;
- Plan de măsuri ferme pentru limitarea transmiterii COVID-19;
- Desființarea SIIJ până la final de octombrie 2021 și adoptarea legilor Justiției până la final de 2022.
- Implementarea „Zero Taxe pe Salariul Minim” pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici.
- Reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate la principiul contributivității până la final de 2022.
- Reforma companiilor de stat, actualizarea legislației, eliminarea excepțiilor de la numirea profesionistă a managementului până la final de 2022.
- Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin până în martie 2023.
”Dacă vechile partide fug de responsabilitate, noi suntem pregătiți să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să inițiem imediat negocieri cu PNL și UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză. Cerem la schimb garanția că reformele pe care ne-am angajat să le punem în aplicare și de care România are atât de mare nevoie nu vor mai fi blocate”, a mai spus premierul desemnat Dacian Cioloș.