Nicolae Loza, ultimul veteran de război din orașul Uricani, a trecut la cele veșnice

Home Stiri la zi Nicolae Loza, ultimul veteran de război din orașul Uricani, a trecut la cele veșnice
Nicolae Loza, ultimul veteran de război din orașul Uricani, a trecut la cele veșnice

Ultimul veteran de război din comunitatea locală a uricănenilor, cpt. (r) Nicolae Loza a trecut în eternitate, la vârsta de 98 de ani. Și poate că ar mai fi avut încă zile pe acest pământ dacă medicii ar fi avut posibilitatea să-i opereze fractura de picior cu care a ajuns, zilele trecute, la spital. Din păcate, Nicolae Loza a contactat și virusul Covid-19 iar din această cauză medicii au fost nevoiți să amâne operația iar, la scurt timp, odată cu degradarea accentuată a stării de sănătate, nu au mai putut decât să constate decesul celui care a fost Nicolae Loza.

Acesta a trecut la cele veșnice în aceeași stare de liniște și cu demnitate, așa cum l-au știut toți uricănenii. Primarul orașului Uricani, Dănuț Buhăescu își amintește cu emoție de fiecare întâlnire pe care a avut-o cu Nicolae Loza. ”Era nelipsit de la toate manifestările noastre publice dedicate Eroilor Neamului și ne întâlneam deseori la Biserică. Deși mic la stat, domnul Nicolae Loza era mare la sfat iar povețele domniei sale mi-au intrat la suflet”, își amintește primarul Dănuț Buhăescu.

De altfel, la inițiativa primarului Dănuț Buhăescu, laolaltă cu ceilalți veterani de război din orașul Uricani, Nicolae Loza a fost distins cu titlul de ”Cetățean de onoare” al orașului Uricani. Anul acesta cu prilejul Zilei Eroilor și Zilei veteranilor de Război, Nicolae Loza a primit și alte semne de recunoștință, inclusiv din partea autorităților județene, Consiliul județean Hunedoara decernându-i o ”Diplomă de excelență” iar Asociația Veteranilor de Război din România conferindu-i o ”Diplomă aniversară”.

După ce camarazii săi s-au stins, rând pe rând, Nicolae Loza a rămas ultimul dintre uricănenii de onoare care au trăit aievea experiența unui război mondial. Chiar dacă a fost pe front doar pentru o perioadă de 6 ani, în Cel de-al Doilea Război Mondial, Nicolae Loza a făcut parte din trupele române care au eliberat ultima palmă de pământ românesc din Transilvania, de sub ocupația hitleristă și a luptat, mai departe, pentru eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei. Într-un interviu pe care l-a dat în urmă cu câțiva ani, Nicolae Loza își amintea că, deși războiul era deja pe sfârșite atunci când a fost încorporat, a trăit destule momente dureroase și nu de puține ori a văzut moartea trecându-i prin față. ”Frontul se rupsese și porniserăm spre Berlin, prin Ungaria și Cehoslovacia. Eu făceam parte din unitatea numită ”Două care de lupte”. La un moment dat, unitatea noastră a fost atacată într-un raid aerian. Trei locotenenți au murit într-un tanc iar un caporal a ieșit din blindat arzând ca o torță. Eu și ceilalți camarazi, am scăpat, am avut zile”, spune Nicolae Loza.

Armata i-a adus însă lui Nicolae Loza și momente de bucurie. După război, a fost prezent în rândul trupelor care au defilat, glorios, sub Arcul de Triumf de la București, la 23 August 1945. Pentru meritele sale pe câmpurile de luptă a fost avansat, rând pe rând, până la gradul de căpitan în rezervă, titlu de care era atât de mândru.

După război, a revenit acasă, la Lupeni și, după căsătorie, în 1948 a devenit cetățean al orașului Uricani. A avut doi copii. A lucrat la întreprinderea Vâscoza din Lupeni și, mai apoi, la Mina Uricani, de unde s-a și pensionat la vârsta de 60 de ani. Locuia pe strada Minei, în imediata vecinătate a vechii biserici de lemn și a Cimitirului Eroilor. Venea aici, an de an, la slujbele prăznuite de părintele Petrache Crețu dar și la ceremoniile organizate de Ziua Eroilor de către autoritățile locale, purtând cu mândrie straiele populare românești și eșarfa tricoloră. De pe acum, va avea, la rândul său un loc în acest Pantheon al eroilor Uricaniului.

”Trecerea în eternitate a domnului Nicolae Loza mă întristează profund și îndoliază întreaga noastră comunitate locală. Ne despărțim nu doar de un destoinic cetățean al orașului nostru, ci și de ultimul dintre veteranii de război pe care-i cinsteam cu atâta bucurie la sărbători. Ne despărțim de un om care a făcut cinste comunității uricănene și care s-a ridicat la înălțimea calității sale de cetățean de onoare al orașului Uricani. Mă rog la bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-l așeze la Dreapta Sa, în Împărăția veșnică, iar familiei și celor dragi să le dea tăria pentru a trece peste această grea încercare”, a mai spus Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

Căpitanul (r) Nicolae Loza va fi înmormântat miercuri, 3 noiembrie 2021.

Dumnezeu să-l odihnească !

Foto: Arhiva Exclusiv