Ministerul Energiei vrea înlocuirea cărbunelui cu peleți la termocentrala de la Paroșeni

Termocentrala de la Paroșeni ar putea funcționa, în viitor, înlocuind ca materie primă pentru producția de energie, cărbunele cu peleți. În acest scop, Ministerul Energiei a făcut deja câțiva pași înainte, prin semnarea unei scrisori de intenție cu reprezentanții companiei norvegiene Arbaflame. Aceasta a fost semnată la începutul acestei săptămâni, de către ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu și Bjørn H. Knappskog, CEO al companiei Arbaflame.

Astfel, colaborarea cu Arbaflame, companie norvegiană, va presupune înlocuirea cărbunelui care stă la baza funcționării Centralei de la Paroșeni cu peleții produși de Arbaflame, iar, pe termen lung, include și construirea unei fabrici de producție a acestor peleți în România. Aceste fabrici vor utiliza resurse de biomasă sustenabilă, care vor contribui cu reducerea cu mai mult de 90% a emisiilor de CO.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu apreciază că acest acord reprezintă, practic, începutul decarbonificării Văii Jiului. ”Am semnat un acord istoric pentru Sistemul Energetic românesc și pentru Valea Jiului. Acest parteneriat presupune o decarbonificare masivă, pentru că vom înlocui huila arsă în CET Paroșeni cu peleți produși în mod sustenabil, cu o rată scăzută de emisii de CO2. Este un prim pas pe care îl facem pentru Valea Jiului și mai avem încă multe de făcut. Am susținut că România trebuie să atingă niște ținte ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și le vom atinge. În plus, nu doar că asigurăm căldură și energie electrică în mod sustenabil, dar aducem și o gură de oxigen economic în Valea Jiului, pentru că la Paroșeni se va construi și fabrica în care vor fi produși acești peleți. Surplusul va fi exportat, astfel că România va avea un beneficiu dublu. Știu că locuitorii din Valea Jiului au avut mult de suferit, știu că tranziția energetică poate îi sperie pe mulți dintre ei, dar vreau să-i asigur că nu-i vom abandona, că vom găsi cele mai bune soluții pentru economia locală, pentru ecosistemul românesc și pentru Sistemul Energetic Național. Testele vor începe în prima parte a anului 2022, ceea ce ne face să fim foarte aproape de momentul în care va începe decarbonificarea Văii Jiului”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Energiei.

La rândul său, Bjørn H. Knappskog, CEO al Arbaflame, a declarat: „Suntem foarte entuziasmați să confirmăm, alături de ministrul Energiei Virgil Popescu, intenția noastră comună de a transforma CET-urile din România, să folosească energie curată.”

Arbaflame este o companie norvegiană care a dezvoltat o tehnologie patentată pentru peleți care împărtășesc proprietățile cărbunelui, care însă ard cu o cantitate semnificativ redusă de emisii de gaze cu efect de seră.  Practic, Arbacore, denumirea sub care sunt cunoscuți peleții, poate fi transportat, depozitat și manipulat în același mod ca și cărbunele. Mai mult, același echipament, inclusiv cel pentru pulverizarea și arderea combustibilului poate fi folosit în continuare. Densitatea energetică a peleților Arbacore corespunde cu 76% din valoarea energetică a cărbunelui, în timp ce peleții albi au aproape jumătate din valoarea energetică a cărbunelui. Proiectul ARBAHEAT își propune să dezvolte și să demonstreze un nou concept pentru modernizarea eficientă din punct de vedere al costurilor a centralelor care funcționează în prezent pe bază de combustibili fosili, prin integrarea inedită a unei tehnologii de tratare termică a biomasei. În 2015, Arbaflame a transformat stația de generare Thunder Bay din Ontario, Canada, care asigură aproape jumătate din necesarul de energie al Ontario, având o capacitate de generare de peste 16 GW. În câteva luni, centrala a trecut de la baza exclusiv pe cărbune la o soluție 100% regenerabilă, trimițând un mesaj semnificativ companiilor de producție de energie din întreaga lume.

Discuțiile cu compania norvegiană au început cu mai multe luni în urmă. Reprezentanții companiei au fost prezenți și în Valea Jiului, în urmă cu o lună, pentru a analiza oportunitatea unei colaborări cu CEH. Administratorul special al CEH, Cristian Roșu apreciază că această colaborare va fi una cu avantaje majore nu doar pentru CEH, ci și pentru Valea Jiului. ”În primul rând, este vorba despre faptul că, astfel, garantăm funcționarea pe termen lung a termocentralei Paroșeni, în contextul tranziției energetice. Apoi, fabrica de peleți va fi construită chiar pe platforma termocentralei de la Paroșeni, iar materialele pentru producția materiei prime vor fi obține, în principal, din Valea Jiului și din județele învecinate. În plus, specialiștii care vor implementa această investiție se vor caza în Valea Jiului. Acest lucru înseamnă noi locuri de muncă pentru construirea fabricii și, mai apoi, pentru funcționarea acesteia, înseamnă garanția continuității locurilor de muncă ale angajaților din termocentrala Paroșeni și înseamnă creștere economică pentru regiune”, spune Cristian Roșu, administratorul special al CEH.

Acesta dă asigurări că prin construirea acestei fabrici și utilizarea noului sistem de producție a energiei la termocentrala de la Paroșeni, nu înseamnă renunțarea la producția de cărbune, pentru că noua resursă energetică va fi una complementară, iar Termocentrala Paroșeni va continua să producă energie cu huila extrasă de la minele din Valea Jiului, până la închiderea definitivă a acestora.