Povestea ”Soacrei cu trei nurori” depănată cu talent și haz pe scena Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani

Home Cultură Povestea ”Soacrei cu trei nurori” depănată cu talent și haz pe scena Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani
Povestea ”Soacrei cu trei nurori” depănată cu talent și haz pe scena Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani

Fie și pentru simplul fapt că noua premieră propusă în actuala stagiune a Teatrului ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani o aduce pe domnișoara Nicoleta Bolcă, talentata actriță din echipa artiștilor din Valea Jiului, într-un rol greu de imaginat care o pune în inedita postură de soacră, ba mai mult chiar într-una de ”poamă acră”, și tot este de neratat vizionarea spectacolului ”Soacra cu trei nurori”, pusă în scenă de regizorul Dan Mirea la teatrul din Petroșani.

Premiera piesei a avut loc sâmbătă, 13 noiembrie 2021. Bazată pe snoava cu același nume a celui mai mare povestitor român din toate timpurile, bădia Ion Creangă, ”Soacra cu trei nurori” s-a dovedit a fi cu adevărat acea poveste plină de haz și tâlc, în care cutumele familiilor de la sat și moravurile oamenilor sunt atent analizate și foarte bine reflectate. Transpunerea scenică a bine cunoscutei poveşti scrise de Ion Creangă înfăţişează o gospodărie tipică de la ţară, condusă în chipul cel mai autoritar de mama-soacră. Rămasă văduvă de timpuriu, Aftinia, excelent întruchipată de Nicoleta Bolcă, alege singură cele mai potrivite soţii pentru feciorii ei, Constantin (Mihai Sima), Niculae (Viktor Hegedüs) și Gheorghiță (Laurențiu Vlad), cu unicul scop de a le utiliza forţa de muncă și de a-și spori averea cu zestrea acestora. Așa s-a procopsit și Constantin cu ”Muta” (Simona Codreanu) dar și Niculae cu ”Ceacâra” (Oana Crișan). Cea de-a treia noră (Andrada Dobre) adusă de feciorul cel mic în casă fără consult prealabil, îi vine de hac soacrei cele rele. La îndemnul ei, celelalte două nurori, trezite brusc la realitate, se răzbună crunt pentru toate relele îndurate, demonstrând, cu nelipsitul umor, că binele învinge răul, chiar dacă mijloacele folosite nu sunt dintre cele mai oneste. Resemnată, Aftinia își plânge păcatele și soarta, tămâind mormântul fostului soț. Piesa prezintă și conflictul ”mamei soacre” cu vecina Cumătră (Nicoleta Niculescu), iar prezența unui popă beat (Dorin Ceagoreanu) și a ”aghiotanților” acestuia (Gigi Stoica și Ion Popescu), chiar dacă e doar pasageră, condimentează povestea cu ”sarea și piperul” necesare unei comedii de succes.

Chiar dacă regizorul Dan Mirea păstrează ”linia” poveștii lui Ion Creangă, în spectacolul ”Soacra cu trei nurori” pus în scenă la Petroșani, acesta introduce o serie de elemente menite să aducă povestea în actualitate. Astfel, publicul este întâmpinat, înainte de a intra în sala de spectacol, de frumoase zâne ale satului, îmbrăcate în straie țărănești alese, iar prima scenă, cea a nunții lui Constantin, iese din tipare și chiar din sala de teatru, implicând activ publicul, din rândul căruia sunt aleși, la întâmplare, până și nașii tinerei familii. Într-un fel, putem spune că acest moment imprimă spectacolului ”semnătura” maestrului Dan Mirea, având în vedere că aceleași elemente se regăsesc și în piesa similară, montată de domnia sa pe scena Teatrului ”Fani Tardini” din Galați.

Dincolo de poveste, jocul actorilor care compun distribuția acestei piese, este încă o dată unul care confirmă talentul artiștilor teatrului din Petroșani. Iar evoluția scenică a Nicoletei Bolcă, din nou una de senzație, demonstrează că locul actriței Nicoleta Bolcă este în mod categoric pe scenă. La Petroșani. Chiar dacă, în spatele cortinei, nu puțini sunt încă aceia care nu și-ar dori-o drept… ”soacră”. Dar asta e altă poveste…

Colac peste pupăză noul spectacol din repertoriul Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani aduce pe scenă nu doar o frumoasă poveste a lui Ion Creangă, tălmăcită de regizorul Dan Mirea, ci și ocazia de a-i revedea, într-o comedie de succes, pe actorii: Nicoleta Bolcă, Nicoleta Niculescu, Mihai Sima, Viktor Hegedüs, Laurențiu Vlad, Andrada Dobre, Oana Crișan, Simona Codreanu, Dorin Ceagoreanu, Ion Popescu și Gigi Stoica. Un spectacol a cărui premieră s-a jucat, așa cum ne-am obișnuit din nou de ceva vreme, la Petroșani, cu ”casa închisă”. Motiv pentru care ”Soacra cu trei nurori” va avea o nouă reprezentație, sâmbătă, 20 noiembrie 2021.