20 de lei, puterea de cumpărare a primei femei de pe bancnotele românești contemporane

Home Economie 20 de lei, puterea de cumpărare a primei femei de pe bancnotele românești contemporane
20 de lei, puterea de cumpărare a primei femei de pe bancnotele românești contemporane

Banca Națională a României pune în circulație, de la 1 Decembrie 2021, o nouă bancnotă. Aceasta va avea o valoare nominală de 20 de lei și consemnează prezența primei femei pe frontispiciul unei bancnote contemporane. Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, prin punerea în circulație a acesteia se definitivează convergența cu structura pe cupiuri a bancnotelor euro, valoarea nominală de 20 lei fiind singura care nu se regăsea printre cele românești.

Aceasta este prima bancnotă românească de circulație care redă portretul unei personalități feminine. Ecaterina Teodoroiu a fost prima femeie ofițer din armata română și unul dintre eroii Primului Război Mondial, pierzându-și viața în timpul bătăliei de la Mărășești, în vara anului 1917. Guvernatorul BCR precizează că în iconografia bancnotelor pe care BNR le-a pus în circulație de-a lungul timpului au fost reprezentate și figuri feminine. Nu a fost însă vorba de personaje istorice reale, ci de reprezentări feminine simbolice sau alegorice. Astfel, în anul 2018, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, Banca Națională a României a lansat o bancnotă pentru colecționare pe care s-a regăsit pentru prima dată portretul unui personaj istoric feminin, Regina Maria, reprezentată alături de Regele Ferdinand I. Bancnota a fost însă un produs numismatic destinat colecționării, cu tiraj limitat.

Noua bancnotă de 20 de lei are dimensiunea de 136 mm x 77 mm, între cele ale bancnotelor de 10 lei și 50 lei. Este realizată pe suport de polimer, cu imprimare plană și în relief, având 18 culori, culoarea predominantă fiind verde oliv. pe aversul acesteia sunt imprimate următoarele elemente grafice: portretul Ecaterinei Teodoroiu, un element floral caracteristic bancnotelor românești, respectiv un buchet de brândușe, insigna Asociației Cercetașii României, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, stema României, denumirea și sigla băncii centrale, valoarea nominală, semnăturile guvernatorului și casierului BNR, data punerii în circulație: „1 decembrie 2021ˮ

Pe reversul bancnotei este ilustrat Mausoleul de la Mărășești, un monument comemorativ impresionant, care constituie și astăzi una dintre cele mai importante mărturii ale luptei pentru Reîntregirea României, Victoria înaripată de pe varianta românească a Medaliei Victoriei, emisă de țările învingătoare după Primul Război Mondial, o floare de crin simbolul cercetășiei, valoarea nominală, denumirea și sigla băncii centrale; textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILORˮ, seria și numărul bancnotei.

Noua bancnotă este securizată cu o serie de elemente de siguranță, unele dintre acestea putând fi sesizate de utilizatori, altele fiind sesizate doar de către aparatura specială de detectare a autenticității banilor. Imprimarea bancnotei și a replicii a fost realizată la Imprimeria BNR care asigură cele mai performante standarde de calitate și siguranță întregii serii de bancnote aflate în circulație.