S-au semnat contractele pentru paza cetăților dacice din județul Hunedoara

Home Stiri la zi S-au semnat contractele pentru paza cetăților dacice din județul Hunedoara
S-au semnat contractele pentru paza cetăților dacice din județul Hunedoara

Unul din cele mai importante obiective ale noul înființatei Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, acela de a asigura paza tuturor cetăților dacice din Munții Orăștiei, după preluarea acestora în administrarea Consiliului județean Hunedoara, a fost îndeplinită.

Directorul DGAMPT Hunedoara, Radu Barb informează că, începând cu data de 15 decembrie 2021, în cele patru cetăți dacice din Munții Orăștiei: Costești – Cetățuie, Costești – Blidaru, Luncani – Piatra Roșie și Bănița – este asigurată paza de către o firmă specializată, conform prevederilor Legii nr. 23 din 20 martie 2020 privind regimul juridic al Cetăților dacice din Munții Orăștiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO și unele măsuri pentru protejarea acestora.

Tot prin Legea nr. 23 din 20 martie 2020 și prin Hotărârea Consiliului Județean Hunedoara nr. 42 din 26 februarie 2021 a fost aprobată preluarea, inventarierea și înscrierea în domeniul public al județului Hunedoara a cetăților dacice din Munții Orăștiei: Costești – Cetățuie, Costești – Blidaru, Luncani – Piatra Roșie și Bănița.

Prin Contractul de administrare nr. 9185 din 28 mai 2021, aceste monumente de importanță universală, cetățile dacice din Munţii Orăștiei au fost date în administrarea Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, instituție publică de interes județean, cu personalitate juridică aflată în subordinea Consiliului Județean Hunedoara.