Medalii de aur, argint și bronz pentru inovațiile cercetătorilor INCD-INSEMEX, la Saloanele de cercetare ale anului 2021

Home Economie Medalii de aur, argint și bronz pentru inovațiile cercetătorilor INCD-INSEMEX, la Saloanele de cercetare ale anului 2021
Medalii de aur, argint și bronz pentru inovațiile cercetătorilor INCD-INSEMEX, la Saloanele de cercetare ale anului 2021

Chiar dacă și anul 2021 a fost unul care s-a aflat sub imperiul restricțiilor impuse de pandemia virală, activitățile din domeniul cercetării și inovării realizate de cercetătorii Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) de la Petroșani a fost una care s-a desfășurat în același ritm ca întotdeauna.

Acest lucru a făcut posibil faptul ca, în condițiile în care saloanele de inventică, simpozioanele și conferințele, organizate în mod tradițional în țara noastră, s-au derulat în 2021 cu ”frâna de mână”, cercetătorii INCD INSEMEX să participe, fără excepție, la toate evenimentele de acest fel și, mai mult decât atât, să obțină și rezultate absolut remarcabile în cadrul acestora. Directorul general al INCD-INSEMEX, dr.ing. George Artur Găman arată că, în anul 2021, cercetătorii din Valea Jiului au fost prezenți la toate cele trei mari Saloane Naționale de Inventică și Inovație, organizate în România, sub egida unor prestigioase instituiții academice din centrele universitare politehnice de la Timișoara, Iași și Cluj. ”Am participat la toate cele trei saloane de invenții care s-au desfășurat în România, respectiv Salonul ”Traian Vuia” de la Timișoara, Salonul ”ProInvent” de la Cluj și Salonul ”Inventica” de la Iași. La fiecare dintre acestea, lucrările de cercetare și inovațiile prezentate de grupurile noastre de cercetători au fost apreciate, astfel încât am încheiat anul 2021 cu un bilanț pozitiv, confirmat de cele 6 medalii de aur, 5 de argint și una de bonz pe care le-am adunat în cadrul acestor evenimente”, a declarat dr.ing. George Artur Găman, directorul general al INSEMEX Petroșani.

Acesta arată, totodată, că bilanțul activităților de cercetare din anul 2021 este completat și de participarea, în calitate de organizator principal al Simpozionului Internațional pentru Sănătate și Securitate în Muncă (SESAM), la toate secțiunile acestui eveniment care, deși organizat în sistem online, s-a bucurat de o atenție deosebită din partea partenerilor tradiționali ai INSEMEX din țară și de peste hotare, marcând încă o reușită pentru cercetătorii prestigioase instituții de cercetare-dezvoltare din Valea Jiului. Similar, INSEMEX a fost prezent, în calitate de co-organizator, alături de Universitatea din Petroșani și la lucrările Simpozionului internațional SIMPRO, dar și la o serie de alte evenimente similare. Directorul general al INSEMEX regretă însă faptul că, pe fondul valurilor pandemiei de coronavirus, nici în 2021, marile Saloane Internaționale de inventică, așa cum sunt cele de la Geneva sau Barcelona, nu au mai avut loc, dar își exprimă speranța că lucrurile vor reveni, poate chiar din acest an, într-o necesară normalitate și din această perspectivă.

Pe de altă parte, dincolo de activitatea de cercetare și inovare, provocările anului 2021 pentru echipele de cercetători ale INCD INSEMEX au venit tot ca urmare a unor tragedii cauzate de incendii urmate de explozii, care s-au succedat în diverse domenii de risc din sectorul industrial sau casnic și, ceea ce este și mai grav, inclusiv în sectorul medical. ”Dacă ani la rând expertizele noastre au vizat în principal industria minieră, industria extractivă de petrol și gaze, exploatarea rețelelor de gaze, în anul precedent numărul cel mai mare de expertize pentru care specialiștii noștri au fost solicitați, au venit ca urmare a unor incidente produse în sectorul medical”, arată dr.ing. George Artur Găman.

În concluzie, putem spune că anul 2021 a fost în ansamblu, în ciuda provocărilor și restricțiilor impuse de starea de alertă sanitară, un an în care cercetătorii INCD INSEMEX Petroșani au avut de rezolvat o serie de situații în teren, au avut de realizat expertize și verificări, achitându-se de toate acestea cu succes. În același timp, după cum am văzut, activitatea de cercetare în domeniul inovării s-a derulat și ea în cele mai bune condiții, fapt confirmat de rezultatele obținute de invențiile prezentate la evenimentele de profil. Toate acestea, confirmă, o dată în plus, locul și rolul esențial pe care-l are INCD-INSEMEX Petroșani în activitățile de cercetare-dezvoltare din țara noastră.