Lucrările de restaurare și conservare de la Castelul Corvinilor continuă și în 2022

Home Reportaj Lucrările de restaurare și conservare de la Castelul Corvinilor continuă și în 2022
Lucrările de restaurare și conservare de la Castelul Corvinilor continuă și în 2022

Lucrările de restaurare și conservare de la Castelul Corvinilor din Hunedoara continuă în anul 2022, atât în exterior, cât și în interior. Primăria Hunedoara informează că ,ai multe zone ale Castelului Corvinilor sunt în plină reabilitare, fie că este vorba de lucrări mai complexe de consolidare, ori restaurarea de finisaje exterioare și interioare. „Destul de multe zone ale Castelului sunt «atacate» de către echipa de restaurare. La ora actuală se vor ridica schelele pe fațada dinspre curtea Palatului de festivități, tocmai ce se pregătesc de demontarea lor de pe fațada galeriei suspendate a Turnului Njeboisia, de pe fațada Aripii Zolyomi și se lucrează, bineînțeles, și în zonele interioare: în cea de-a doua cameră a Casei Cuptoarelor și în zona aripii de nord, la toaletele Castelului. Noi sperăm ca până la finalizarea proiectului să fie realizate toate lucrările prevăzute. Trebuie să recunoaștem că există anumite restricții de vizitare, mai ales în zona sudică, în zona parterului și a primului nivel, Njeboisia, unde se efectuează lucrări de consolidare, astfel că accesul e restricționat. Cu toate acestea, îi așteptăm cu drag pe turiști, restul Castelului fiind, după cum se știe, pus la dispoziție spre vizitare”, a declarat Ioan Bodochi, muzeograf al Castelului Corvinilor.

Lucrările se derulează prin intermediul unui proiect cu finanțare europeană întocmit de Primăria municipiului Hunedoara, în valoare de aproximativ 5 milioane de euro.

Un proiect care vizează reabilitarea Castelului Corvinilor este în plin proces de execuție, în timp ce încă patru sunt în etapa de elaborare. „Castelul Corvinilor este un obiectiv de importanță europeană, motiv pentru care trebuie tratat ca atare. Tocmai de aceea, în vara anului 2016, am insistat ca acest proiect să fie reîntocmit în timp record și depus la termen pentru a primi finanțare. Lucrările avansează destul de greu și din cauză că dorim să menținem obiectivul deschis pentru vizitatori. Totuși, ele se vor finaliza cu bine. Nu ne vom rezuma la acest proiect de 5 milioane de euro. Vom solicita finanțare europeană pentru alte patru proiecte care vizează Castelul Corvinilor: lucrări de restaurare – conservare la zone ale edificiului care nu au putut fi cuprinse în actualul proiect, apoi restaurarea și valorificarea turistică a Curții Husarilor, realizarea unui parc tematic în imediata apropiere a Castelului, respectiv înființarea unui muzeu etnografic în zona aflată între Muzeul Casa Breslelor și strada Voinii. Sunt optimist atât în ce privește rezultatele proiectului aflat acum la faza de lucrări, cât și în privința șanselor noastre de a obține finanțări europene pentru cele patru noi proiecte care vizează cel mai frumos castel medieval din România”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.

Castelul Corvinilor este cel considerat cel mai important obiectiv turistic din județul Hunedoara, fapt confirmat de numărul mare de vizitatori care-i trec porțile. Spre exemplu, peste 270.000 de persoane au vizitat castelul în 2021, cu peste 75.000 mai multe decât în 2020, anul în care turismul a avut de suferit cel mai mult, din cauza contextului epidemiologic.