Oportunități de colaborare între Petroșani și Chișinău, pe agenda întâlnirii primarilor Tiberiu Iacob Ridzi și Ion Ceban

Home Administrație Oportunități de colaborare între Petroșani și Chișinău, pe agenda întâlnirii primarilor Tiberiu Iacob Ridzi și Ion Ceban
Oportunități de colaborare între Petroșani și Chișinău, pe agenda întâlnirii primarilor Tiberiu Iacob Ridzi și Ion Ceban

Aflat într-un circuit care a cuprins mai multe localități din România, primarul municipiului Chișinău, Capitala Republicii Moldova, a fost prezent joi, 17 februarie, și în localitățile hunedorene Deva și Petroșani. Cu acest prilej, primarul Ion Ceban a semnat, la Deva, documentele de intenție privind înfrățirea Chișinăului cu județul Hunedoara, precum și a municipiului Deva cu sectorul Buiucani al capitalei moldovene.

Ion Ceban a fost prezent, în cursul după-amiezii și la Petroșani, unde împreună cu pretorul sectorului Buiucani, Vadim Brînzaniuc au avut, la sediul Primăriei din Petroșani, o întâlnire cu primarul acestei localități din Valea Jiului, Tiberiu Iacob Ridzi. După cum se știe, din 24 ianuarie 2022, sectorul Buiucani al municipiului Chișinău și municipiul Petroșani sunt localități înfrățite. În acest context, la Petroșani discuțiile au vizat îndeosebi oportunitățile de colaborare între cele două localități.

”Este prima vizită la Petroșani a celor doi înalți oficiali din Chișinău după parafarea acestui acord de cooperare și am avut o primă discuție extrem de constructivă, care deschide seria unor viitoare colaborări și a calendarului de manifestări comune pe care Municipiul Petroșani și Sectorul Buiucani le vor organiza împreună. Îmi doresc ca pe viitor să strângem relațiile între comunitățile noastre, care sunt legate de limbă, cultură, tradiții și istorie. De asemenea, dorim să dezvoltăm activități care să devină permanente, așa cum se întâmplă deja cu alte localități cu care Municipiul Petroșani este înfrățit, mai ales în domenii care vizează educația, cultura și chiar sportul și domeniul economic”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

La rândul său, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban s-a declarat încântat de spațiul geografic, dar și de frumusețea municipiului Petroșani, un oraș în care a ajuns acum în premieră, dar unde deja și-a propus să revină, nu doar în calitate oficială, ci și împreună cu familia, la munte. ”Cred că împreună putem deschide numeroase oportunități de colaborare, în domenii precum schimbul de experiență în educație, administrație, cultură și turism. Sunt pentru prima oară în acest frumos oraș și sunt încântat de ceea ce am văzut aici. În plus, mă bucur că municipiul Petroșani, prin Universitatea de aici, este gazdă bună pentru cele câteva sute de studenți din Republica Moldova care studiază aici”, a declarat Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău.

De altfel, la această întrevedere au participat și reprezentanți ai Ligii Studenților Basarabeni de la Universitatea din Petroșani, împreună cu rectorul instituției academice din Valea Jiului, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin Mihai. Acesta a evidențiat faptul că aproximativ 350 de studenți din Republica Moldova urmează cursuri la diverse specializări de licență și masterat în cadrul facultăților Universității din Petroșani, constituind o veritabilă punte de legătură deja pe deplin funcțională între Petroșani și Chișinău.

Și Vadim Brînzaniuc, pretorul sectorului Buiucani, este de părere că relația de parteneriat cu municipiul Petroșani va fi una de real succes. ”Suntem la mai puțin de o lună de când am semnat acel Acord de Înfrățire între Sectorul Buiucani din Municipiul Chișinău și Municipiul Chișinău. Vreau pe această cale să îi mulțumesc dlui primar pentru deschidere și pentru dorința dumnealui de a dezvolta relațiile dintre autoritățile locale din Chișinău și Petroșani. Petroșaniul este unul dintre cele mai frumoase orașe, de la poalele munților. Aveți o natură excepțională, un oraș foarte verde, la fel ca și Chișinăul, un oraș tânăr, un oraș studențesc unde am cunoscut și astăzi acei peste 300 de tineri care au venit aici să studieze. Ce ține de relația Buiucani – Petroșani sunt sigur că acele priorități pe care le-am stabilit inclusiv în acordul de colaborare și care vizează schimburi de experiență pe domeniul administrației, educației, culturii, inclusiv încercarea de a realiza proiecte comune sunt sigur că vor fi de succes. Acolo unde este determinare și dorință, sunt sigur că Dumnezeu doar întărește și ne ajută”, a declarat Vadim Brînzaniuc.

În perioada următoare, autoritățile locale înfrățite de la Petroșani și Chișinău (Buiucani) vor elabora și un program de acțiuni și activități care vor fi derulate în parteneriat în cursul acestui an.