Semestrul al doilea începe în sistem hibrid, la Universitatea din Petroșani

Home Educație Semestrul al doilea începe în sistem hibrid, la Universitatea din Petroșani

Studenții Universității din Petroșani se află în aceste zile în vacanță, după sesiunea de examene aferente semestrului I însă, chiar dacă cel de-al doilea semestru va începe aici abia pe 5 martie 2022, conducerea instituției academice analizează deja modul în care se vor desfășura activitățile didactice în cel de-al doilea semestru al anului universitar.

În acest context, potrivit rectorului Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, atât în Consiliul de Administrației, cât și în Senatul universitar au fost puse în discuție mai multe scenarii, care țin cont atât de nevoia revenirii cât mai rapide la o normalitate din punct de vedere al desfășurării activităților educaționale, dar în același timp, privesc cu prudență situația pandemică națională și, mai ales, locală.

Rectorul Universității din Petroșani apreciază că, după doi ani de pandemie și restricții, semestrul al doilea al anului universitar 2021-2022 ar putea consemna și o revenire, parțială sau chiar totală, a studenților în amfiteatre și laboratoare. Cert este deocamdată că, deși cifrele privind evoluția statistică a pandemiei sunt în scădere, acestea nu permit încă o revenire la normalitate, astfel că Universitatea din Petroșani a luat decizia de a începe semestrul al doilea într-un sistem hibrid.

Ce înseamnă acest lucru ? Ne explică prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani. ”După discuțiile pe care le-am avut cu colectivul de cadre didactice și cu studenții, am propus forurilor de decizie din cadrul Universității noastre, o abordare prudentă în ceea ce privește desfășurarea activităților didactice din semestrul al II-lea al acestui an universitar. Astfel, după vacanță, ne vor relua activitatea în sistem hibrid, respectiv cu desfășurarea cursurilor în on-line și a laboratoarelor, seminariilor și lucrărilor de proiect în regim fizic. În același timp, am luat în calcul posibilitatea ca, mai ales pentru grupele care vor intra la finalul acestui an universitar în licență, acolo unde studenții și profesorii agreează de comun acord acest lucru, să revină și ei în amfiteatre. În ceea ce privește specializările de master, am convenit că acestea se pot derula, în continuare, exclusiv în regim on-line, acest lucru fiind agreat atât de studenți cât și de cadrele didactice”, a declarat prof.univ.dr.ing. Radu Sorin.

Rectorul Universității din Petroșani își exprimă însă convingerea că, în cursul acestui nou semestru, dacă pandemia va fi declarată încheiată și starea de alertă va fi ridicată de autorități, să se revină complet la situația de dinainte. ”Ne dorim cu toții o revenire la normalitate, pentru că oricât de utilă este tehnologia informatică, aceasta nu poate suplini întru totul interacțiunea dintre studenți și îndrumătorii acestora, mai ales atunci când vorbim despre studii academice  în domeniul disciplinelor tehnice”, a mai punctat rectorul Radu Sorin.