Spectacole de calibru în primul week-end fără restricții, la Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani

Home Cultură Spectacole de calibru în primul week-end fără restricții, la Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani
Spectacole de calibru în primul week-end fără restricții, la Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani

După doi ani grei de restricții, în care iubitorii de teatru din Valea Jiului au putut vedea producțiile Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani doar în  condiții speciale, iar actorii au jucat cu sala de spectacol la sub jumătate din capacitate, finalul acestei săptămâni consemnează și revenirea la normalitate în ceea ce privește relația acestei frumoase trupe cu iubitorii de teatru din Valea Jiului. Pentru a marca acest mult așteptat moment, Teatrul din Petroșani propune pentru acest final de săptămână, primul fără restricții în ultimii doi ani, o serie de trei piese de calibru din repertoriul său.

Astfel, sâmbătă, 12 martie 2022, de la ora 18.00, publicul spectator este invitat la o nouă reprezentație a spectacolului „Moartea lui IPU”,  o dramatizare de Daniel Oltean, după Titus Popovici, în regia lui Sorin Militaru, scenografia Wilhelmina Kuron Bekesi, compozitor Ovidiu Iloc.

În dramatizarea de la Petroșani a lui Daniel Oltean, după nuvela lui Titus Popovici în regia lui Sorin Militaru, ”Moartea lui Ipu” este prezentată într-un mod absolut original, evidențiat de scenografia realizată de Wilhemina Bekesi  și de inserturile muzicale ale compozitorului Ovidiu Iloc, dar mai ales de excepționala prestație a actorilor din Petroșani și Baia Mare – Ciprian Vultur, Corina Vișinescu, Daniel Cergă, Stelian Roșian, Mihai Sima, Simona Codreanu, Andrada Dobre, Alexandru Cazan, Oana Liciu-Gogu, Dorin Ceagoreanu, Sergiu Fîrte, Izabela Badovics, Nicoleta Niculescu, Oana Crișan, Radu Tudosie, Laurențiu Vlad, Cliuța Șușu și copiii Matei Șchiopu/Rareș Tudorașu – care au arătat, încă o dată, măsura talentului cu care și-au obișnuit publicul.

Pe scurt, pentru cei care  încă nu au văzut spectacolul, ”Moartea lui Ipu” prezintă în chip tragicomic cum, mânați de frică, unii oameni de vază ai unei comunități rurale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, încearcă să-l convingă pe Ipu – „nebunul satului”, să-și asume vina uciderii unui ofițer german, pentru ca ei să-și salveze viața. Cu seninătatea unui om care, dincolo de patriotismul său pur și spiritul de sacrificiu, nu are nimic de pierdut, Ipu este de acord și le cere în schimb doar să-și vadă propria înmormântare și, desigur, să le asigure un viitor mai bun fostei soții, surorii sale și unui văr, singurele lui rude. Din aceste dorințe, pe care elitele intelectualității locale se grăbesc să i le satisfacă, rezultă întreaga intrigă a piesei care, râsu-plânsu, aduce în atenție tarele unei societăți în care mândria, onoarea, devotamentul, conștiința, sacrificiul sunt calități de care cei care, în general și le asumă declarativ, se leapădă fără nici un fel de resentimente, considerând că oricum  nu-i vede și nu-i aude nimeni. Mai mult, ei iau în derâdere până și atitudinea salvatorului lor, Ipu, pe care-l persiflează în cel mai vulgar mod, neluând în seamă că atitudinea și acțiunea lor este atent analizată de copilul orfan și inocent, prietenul lui Ipu (poate singurul !), cel care într-un final trage concluzia firească asupra cameleonismului tuturor, rostind verdicul atât de tragic al dramei: ”Atunci i-am condamnat pe toți la moarte!”

Prețul unui bilet este de 20 sau 25 de lei, în funcție de categoria locului. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere 50%.

Duminică, 13 Martie 2022, de la ora 12.00, cei mici și nu numai sunt așteptați în lumea poveștilor. Actorii petroșeneni au  pregătit pentru spectacolul „Lumea lui Dănilă” de Ion Creangă, regia Boris Melinti, scenografia Vioara Bara. Copiii se vor amuza copios de peripețiile lui Dănilă și vor descoperi tradiții si obiceiuri vechi, adaptate vremurilor moderne.

Din distribuție fac parte: Dorin Ceagoreanu, Nicoleta Niculescu, Gheorghe Stoica, Izabela Badovics.

Prețul unui bilet este de 8 lei pentru copii și de 10 lei pentru adulții însoțitori.

Și tot pentru duminică, 13 Martie 2022, ora 18.00, este programată și o nouă reprezentație a remarcabilului spectacol „Regele, bufonul și domnii șobolani”, o adaptare după Matei Vișniec, în viziunea regizorală a lui Muriel Jakab Manea, având-o ca scenarist pe Eliza Labancz.

După cum relevă și regizoarea Muriel Manea Jakab, spectacolul „Regele, bufonul și domnii șobolani – fabulă barocă, farsă, bufonerie și mascaradă” este oglinda unei lumi în derivă, imaginea unui univers aflat într-o evidentă criză, atât de minuțios surprinsă de genialul dramaturg Matei Vișniec. ”Regele e identificat cu inima microcosmosului omenesc. În cavalcada unei lumi în prăbușire, spiritul se prăbușește și corpul devine o ruină. Bufonul e expresia multiplicității și a discordanțelor ascunse în „eul” colectiv. Dincolo de aparențele sale cosmice se întrezărește o conștiință sfâșiată. Istoria ni-l arată asociat cu victima în ritualurile de sacrificiu. Șobolanii reprezintă mizeria morală. Omenirea și-a predat puterea!” , explică Muriel Jakab Manea.

Din distribuția acestui spectacol fac parte actorii: Daniel Cergă, Oana Liciu Gogu, Dorin Ceagoreanu, Simona Codreanu, Andrada Dobre.

Prețul unui bilet este de 20 sau 25 de lei, în funcție de categoria locului. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere 50%. Acestea pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală.