Mesaj al înotătorului Avram Iancu de Ziua Mondială a Apei

Home Stiri la zi Mesaj al înotătorului Avram Iancu de Ziua Mondială a Apei
Mesaj al înotătorului Avram Iancu de Ziua Mondială a Apei

Este incontestabil faptul că printre oamenii valoroși ai acestei țări care înțeleg și simt cel mai bine importanța apei în viața noastră se numără și valorosul înotător din Valea Jiului, Avram Iancu, ale cărui performanțe sunt strâns legate de acest important element al naturii care este apa.

Nu întâmplător, pentru a celebra Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în fiecare an la 22 martie, la inițiativa ONU, administrația națională Apele Române – cea care administrează întregul bazin hidrografic al țării noastre – l-a ales și pe apreciatul sportiv Avram Iancu pentru a fi unul dintre ambasadorii săi în transmiterea mesajului instituției. ”Pentru că anul acesta, de Ziua Mondială a Apei a fost adoptată ca temă de dezbatere aceea de a face invizibilul vizibil,  nu puteam să nu aducem aproape de noi un mare campion la înot în ape curgătoare, care și-a început primul antrenament oficial cu public, traversând lacul Valea de Pești – Avram Iancu. În ultimii ani, românul care a realizat un maraton acvatic pe Dunăre, Omul simplu de la Petroșani care a parcurs întregul curs al Dunării, de la izvoare la vărsare, 2860 km, în premieră mondială fără costum de neopren, în 89 de zile, în perioada 20 iunie – 16 septembrie 2017- este cel mai bun mesager despre ape, importanța lor și calitatea acestora. Având în vedere tema din acest an, nu puteam să nu îl avem aproape de noi astăzi pe campionul “apelor înghețate”, dl. Avram Iancu. În acest context ne-am dedicat o zi de iarnă pentru a o petrece împreună cu Avram Iancu, discutând despre importanța apei, mergând în locuri de munte parcă culese din basme, dar alese de campion, ascultând susurul izvorului sau contemplând cascada înghețată a Cheilor Jiețului”, se arată într-un comunicat al administrației naționale Apele Române.

Evident, și pentru ”Crăișorul apelor”, această misiune a fost una absolut onorantă. ”Am primit cu deosebită onoare invitația de a participa, alături de alți români valoroși, la montajul motivațional transmis de Apele Române cu prilejul Zilei Mondiale a Apei, mai ales că pentru mine, apa are un rol determinant în tot ceea ce am reușit să fac în plan sportiv. Aș putea spune, așa cum am făcut-o și în acest clip, fără teama de a greși că, atât pentru mine, cât pentru noi toți, apa este totul! Fără apă nu există viață ! Cu respect îi felicit pe toți cei care au grijă de apă și o administrează în beneficiul celor mulți. Mă bucur că am putut și eu să pun umărul, alături de o echipă fantastică, pentru conștientizarea realității că apa este vitală pentru întreaga omenire. Cu emoție în suflet vă rog să o păstrăm curată!”, a declarat Avram Iancu.

Alături de sportivul din Valea Jiului, în clipul celor de la Apele Române, pe care-l puteți viziona la finalul acestui articol, mai apar sportivul David Popovici, fotograful Vlad Eftenie, reprezentanți ai unor ONG-uri cu preocupări semnificative în protejarea apelor și a mediului, reprezentanți ai mediul guvernamental. Cu toții au transmis un mesaj unic și un îndemn de a ne uni forțele pentru a lupta împreună împotriva unui dușman pe care nu îl vedem în fiecare zi, dar care ne afectează sănătatea și viața: poluarea.