Distincții de onoare pentru un veteran al întrajutorării: Gheorghe Petru Budai

Home Stiri la zi Distincții de onoare pentru un veteran al întrajutorării: Gheorghe Petru Budai
Distincții de onoare pentru un veteran al întrajutorării: Gheorghe Petru Budai

Loialitate, competență, integritate, profesionalism… Cuvintele care compun sloganul sub care-și desfășoară activitatea Casa de Ajutor Reciproc Unirea din Petroșani sunt tot atâtea atribute care-i definesc personalitatea unuia dintre veteranii sistemului CAR din Valea Jiului: Gheorghe Petru Budai.

Acesta este cunoscut nu doar celor câteva mii de membri ai CAR Unirea din Valea Jiului, dar și de toți ceilalți oameni care cel puțin o dată au interacționat cu domnia sa ca fiind un om de un altruism desăvârșit, un prieten de nădejde și un om pregătit mereu să-și ofere ajutorul și sprijinul, așa cum  de altfel a demonstrat acest lucru și în cei peste 20 de ani în care a făcut parte, în mod constant, din echipa de conducere a acestei apreciate Case de Ajutor Reciproc din Valea Jiului, unde a avut calitatea de secretar. Fără doar și poate, pentru mulți a fost o surpriză faptul că în structura Comitetului Director al CAR Unirea Petroșani, aleasă la Conferința de la finalul lunii martie 2022, nu se mai regăsește și domnul Gheorghe Petru Budai.

Explicația este una cât se poate de simplă și firească, după cum ne-a declarat chiar domnia sa la finalul Conferinței din acest an a CAR Unirea Petroșani, unde a participat ca invitat de onoare: ”Vine un moment în care trebuie să ai realism și demnitatea de a-i lăsa ”la butoane” pe cei mai tineri, când trebuie să faci un pas în spate și să te dedici exclusiv familiei. La vârsta mea de 71 de ani, cred că și pentru mine a venit un astfel de moment și, mulțumind întregii echipe alături de care am muncit aici, la acest prestigios CAR din Valea Jiului, am decis să mă retrag din Comitetul Director, rămânând desigur un membru devotat al acestei mari familii în care am atât de mulți prieteni”, a spus Gheorghe Petru Budai.

Tocmai pentru că Gheorghe Petru Budai a fost un lider al echipei de conducere a CAR Unirea Petroșani în ultimele două decenii și unul din veteranii sistemului CAR din Valea Jiului, încă de la înființarea acestuia, reprezentanții Casei și-au propus și au reușit să marcheze momentul retragerii acestuia din prima linie printr-o emoționantă ceremonie care a avut loc la finalul Conferinței din 30 martie 2022. În prezența membrilor noului Comitet Director și a delegaților prezenți la Conferință, președintele CAR Unirea Petroșani, dr. ec. Rodica-Stanca Costandoiu împreună cu directorul economic, ec. Violeta Ologu, i-au înmânat acestuia un trofeu de cristal și o plachetă care atestă rolul său definitoriu în istoria și evoluția acestei instituții financiare din Valea Jiului. ”Fără îndoială, o parte a succesului de care se bucură CAR Unirea Petroșani, atât în rândul membrilor, cât și în comunitatea din care face parte, se datorează și prezenței domnului Budai în conducerea Casei. În cei douăzeci de ani în care a fost parte din conducerea Casei a răspuns tot timpul prezent la toate solicitările, la toate provocările care au existat pentru profesionalizarea, dezvoltarea și modernizarea activității. Ca o recunoaștere a contribuției sale la toate acestea, am avut plăcuta și onoranta misiune de a-i oferi domnului Budai premiul pentru întreaga activitatea în conducerea CAR Unirea Petroșani și de a-i mulțumi, în numele întregii echipe pentru aceasta”, a declarat Rodica-Stanca Costandoiu, președintele CAR Unirea Petroșani.

În plus, din partea colectivului de angajați ai CAR Unirea, apreciatul lor coleg a primit în dar un ceas de colecție care, așa cum spune directorul economic Violeta Ologu, să-i amintească pentru totdeauna de timpul petrecut în această echipă de succes.

”Sigur că sunt extrem de emoționat de aceste frumoase surprize și nu pot decât să vă mulțumesc tuturor și fiecăruia în parte pentru acest lucru, dar mai ales pentru onoarea pe care am avut-o de a lucra în această echipă. Eu am făcut parte din acest CAR încă din vremea în care acesta aparținea Sindicatului UMIROM Petroșani și am fost onorat să intru în Comitetul Director alături de majoritatea celor care sunt și astăzi prezenți în acesta, încă din perioada în care CAR Unirea era condusă de eminentul prof.dr.ec. Gheorghe Ana. Din fericire, în această mare familie a noastră s-a demonstrat că am învățat multe unii de la ceilalți și că nimeni nu e de neînlocuit. Dovadă că, în ultimii 10 ani, deși resimțim cu toții pierderea domnului profesor Ana, conducerea Casei a fost asigurată cu același profesionalism de doamna dr.ec. Rodica Costandoiu, cu care am lucrat excepțional, la fel cum o relație sub același spirit al excelenței am avut-o și cu doamna director Violeta Ologu și cu colegii din Comitetul Director și cu fetele de la toate filialele noastre. Mă bucur că și în locul meu, ca secretar al Casei, a fost ales un om cu experiență dovedită, un om onest, pasionat și cu inițiativă cum este Mihai Soceanu. Vă doresc succes pe mai departe în misiunea de a fi întotdeauna acel necesar stâlp de sprijin pentru membri noștri”, a spus Gheorghe Petru Budai.

Gheorghe Petru Budai este născut la Petroșani și, de curând a împlinit frumoasa vârstă de 71 de ani. Încă din copilărie a cochetat cu sportul, fiind unul dintre remarcabilii jucători ai echipei de fotbal Jiul Petroșani, unde a evoluat de la ”pitici” (în 1964) la juniori (în 1967) și la tineret-rezerve (în 1969). În 1970 a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină, cale de mai bine de o jumătate de secol, soție. Deși a reușit pentru o perioadă să se împartă între cele două pasiuni, în cele din urmă a fost nevoit să aleagă între fotbal și familie. A ales, desigur, familia ! S-a angajat la Mina Petrila unde a lucrat mai bine de 9 ani, după care s-a transferat la UMIROM SA unde a lucrat, ca maistru, până când această uzină și-a închis porțile. Pentru Gheorghe Petru Budai s-a deschis însă, tot atunci, o altă poartă profesională, în anul 2002 fiind ales ca membru în Consiliul director al CAR Unirea Petroșani, apoi ca secretar în anul 2006, activitatea pe care a desfășurat-o până în anul 2018, când a fost ales din nou ca membru în Consiliul director. Fără îndoială, ar fi fost reconfirmat în această calitate și la Conferința din 2022, dar într-un gest de sportivitate tipic oamenilor valoroși a decis să se retragă, pentru a se dedica exclusiv familiei.

Desigur, în fața acestor realități care definesc personalitatea și activitatea unui om pentru care emblematicul slogan al CAR Unirea Petroșani – Loialitate, competență, integritate, profesionalism – reprezintă un model de viață, nu avem alt mod de a concluziona aceste câteva cuvinte despre domnia sa (mai ales că și subsemnatul face parte din galeria prietenilor săi) decât confirmând că Gheorghe Petru Budai a fost, este și rămâne un mare om, un mare caracter !