Costel Avram propune realizarea unui aerodrom turistic pentru județul Hunedoara

Home Administrație Costel Avram propune realizarea unui aerodrom turistic pentru județul Hunedoara
Costel Avram propune realizarea unui aerodrom turistic pentru județul Hunedoara

Ideea realizării unui aeroport în apropierea municipiului Deva, pe infrastructura existentă în prezent la Aerodromul de la Săulești nu este una nouă. Aceasta și-a mai găsit, cu ani în urmă, loc inclusiv pe agenda proiectelor de investiții propuse de Consiliul județean Hunedoara, în perioada în care instituția era condusă de Mircea Ioan Moloț, care propunerea chiar transformarea micului aerodrom de la Săulești într-un aeroport internațional care să aducă județul Hunedoara pe harta transportului aerian internațional.

Sigur că ideea poate nu ar fi fost una rea, doar că, în condițiile în care la distanțe relativ mici de reședința județului Hunedoara sunt deja funcționale trei aeroportului internaționale (la Timișoara, Cluj și Sibiu), construirea unui al patrulea aeroport de asemenea anvergură în zonă ar fi fost total ineficientă din punct de vedere economic.

Totuși, potențialul dezvoltare al transportului aeronautic în județul Hunedoara, mai ales în scop turistic, este unul demn de luat în seamă. Administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram apreciază chiar că oportunitățile cu totul deosebite pe care le poate deschide aerodromul Deva – Săulești sunt semnificative, motiv pentru care este decis să readucă subiectul în atenția factorilor de decizie de la nivelul Consiliului județean Hunedoara și al Ministerului Transporturilor. Toate acestea, vin în urma unei discuții aplecate asupra acestui subiect, purtate cu omandantul Aeroclubului “Constantin Manolache” din Deva, Gheorghe Țineghe, dar și după un prim zbor de agrement pe care l-a efectuat, de curând, la bordul motoplanorul IS 28M2 condus de pilotul Adrian Țineghe.

”Am revenit pe aerodrom fericit ca un copil, după mai bine de o oră petrecută în aer. Am văzut locuri cunoscute, dar dintr-o cu totul altă perspectivă, realizând, o dată în plus, ce județ frumos avem! Sunt hotărât să fac tot ce este posibil pentru a dezvolta acest județ minunat, iar din această perspectivă, oportunitățile cu totul deosebite pe care le poate deschide aerodromul Deva – Săulești sunt incontestabile. Îi voi propune președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, o discuție exploratorie pe acest subiect cu Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu și cu directorul Aeroclubului României, George Rotaru, deoarece  Aeroclubul României (care operează acum pe aerodromul de la Săulești) este în subordinea Ministerului Transporturilor. Vreau să precizeze că nu este deloc vorba despre reluarea proiectului fantezist de acum vreo 10 ani, prin care se vorbea despre aeroport internațional la Deva. Acela era un proiect inutil, cu trei aeroporturi internaționale apropiate de Deva și accesibile pe autostrada – Sibiu, Timișoara și Cluj-Napoca. Dar, cred că poziționarea Deva în centrul județului, și o mai bună promovare a aerodromului (care are în acest moment cea mai bună pistă de iarbă din țară) ca aerodrom turistic, în acord și cu colaborarea Aeroclubului României, poate deschide o nouă fereastră spre lume”, a declarat Costel Avram.

Acesta a mai precizat că, în România, numărul deținătorilor de avioane ultra-ușoare particulare este într-o continuă creștere, iar acest lucru, coroborat cu panorama excepțională pe care o oferă arealul geografic al județului Hunedoara văzut de la înălțime, dar și numărul mare de obiective turistice de interes internațional existente în acest județ, deschid calea dezvoltării potențialului uriaș pe care-l are turismul aeronautic. Costel Avram consideră că  putem profita de acest trend și nu trebuie ratată această oportunitate. ”Aerodromul Deva poate fi punctul de pornire pentru croaziere aviatice, aici pot ateriza aeronave de 4 și 6 locuri și se poate asigura acces rapid aerian spre aeroporturile mari. Numărul mare de monumente al județului, spectaculoase când sunt văzute din aer, peisajele montane și deluroase mă fac să cred că un aeroport turistic, ce poate fi amenajat fără costuri mari, ridică potențialul județului. Nu avem voie să ratăm astfel de oportunități și voi aduce, în perioada următoare, aceste discuții, inclusiv pe agenda Consiliului județean Hunedoara”, a declarat Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.

Acesta a mai adus ca argument în plus la această ideea, faptul că la Deva au avut deja loc, în ultimii ani, numeroase competiții aviatice de nivel național și internațional, care au adus aici zeci de piloți din țară și străinătate.

Reamintim că discuții privind oportunitatea valorificării potențialului de dezvoltare a turismului prin efectuarea de croaziere aviatice cu aeroplane, elicoptere și aeronave de mici dimensiuni au fost avansate și la nivelul Văii Jiului, unde primarul orașului Petrila, Vasile Jurca, a lansat ideea construirii unui aerodrom de mici dimensiuni pe Dealul Maleia, discuțiile fiind prezentate chiar în cadrul dezbaterilor privind identificarea investițiilor europene ce vor fi derulate în Valea Jiului pe Fondul pentru Tranziție Justă.