Generalul Nicolae Ciucă preia comanda în PNL

Home Politică Generalul Nicolae Ciucă preia comanda în PNL
Generalul Nicolae Ciucă preia comanda în PNL

Congresul extraordinar al Partidului Național Liberal (PNL) desfășurat duminică, 10 aprilie 2022 a consfințit alegerea generalului (în retragere) Nicolae Ciucă – Primul Ministru în exercițiu al Guvernului României, în funcția de președinte al acestei formațiuni politice.

Acesta a fost singurul candidat liberal înscris în cursa pentru preluarea statutului de lider al PNL, după ce fostul lider al liberalilor, Florin Cîțu, a demisionat în urma presiunilor venite din partea organizațiilor teritoriale ale PNL. Moțiunea cu care Nicolae Ciucă a câștigat președinția Partidului Național Liber a fost votată de 1060 de delegați prezenți la Conferință, alte 60 de voturi fiind anulate.

În discursul său de învestitură în calitatea de președinte al PNL, Nicolae Ciucă a arătat că este conștient de faptul că nu este un om cu experiență relevantă în politica românească și că nu are nici o vechime mare în PNL, apreciind în același timp că forța unui lider politic nu stă doar în propria sa personalitate, ci în puterea unei întregi echipe. ”Dragi liberali, am scris pe prima pagină a moţiunii că am făcut acest demers conştient că forţa unui partid nu stă într-un om. Forţa partidului este dată de primari, consilieri, preşedinţi de consilii judeţene, este dată de senatori şi deputaţi, dar mai ales este dată de toţi membrii PNL şi de votanţii noştri. Este adevărat – nu sunt un membru cu vechime în partid, nu am experienţă politică şi nici nu vreau să par ceea ce nu sunt, dar niciodată nu mă voi lăsa prizonier. Sunt pregătit să îmi asum această funcţie!”, a declarat Nicolae Ciucă, președintele PNL.

Alegerea generalului Nicolae Ciucă la comanda PNL este privită și de către liberalii hunedoreni ca un prim pas în re-consolidarea acestei formațiuni politice. ”România trebuie să redevină stabilă și puternică, iar acest lucru depinde și de noi, cei care am primit votul românilor. Deopotrivă, este necesar să reconsolidăm doctrinar Partidul Național Liberal ca Partid al Dreptei pro-occidentale, mai ales în această perioadă în care trebuie să răspundem la multe provocări și când avem nevoie, mai mult decât oricând, de lideri fermi, puternici, de lideri cu experiență. Unitatea și consensul politic din partid se reflectă direct și în actul de guvernare și este de datoria noastră să găsim cele mai bune soluții pentru români, iar pentru acest lucru PNL are nevoie de un restart, așa cum ne indică toate cercetările sociologice. Sunt optimistă in ceea ce privește direcțiile viitoare ale Partidului Național Liberal și știu că împreună vom reuși să răspundem dorințelor și cerințelor celor care ne-au încredințat mandatul, să construim o Românie stabilă și puternică!”, a declarat deputatul Vetuța Stănescu, președintele Organizației județene a PNL Hunedoara.

La rândul său, primvicepreședintele PNL Hunedoara, Tiberiu Iacob Ridzi este convins că odată cu alegerea lui Nicolae Ciucă în fruntea partidului, noul cuvânt de ordine în partid dar și în guvernare va fi stabilitatea, element esențial pentru dezvoltarea României în contextul geopolitic al momentului. ”Așa cum am precizat în repetate rânduri, pentru o guvernare stabilă, coerentă, o guvernare în beneficiul românilor, avem, la rândul nostru, nevoie de stabilitate politică, de unitate și de încrederea celor care ne-au dat votul. Acesta este mandatul cu care am participat la acest congres și am încredere că împreună, uniți, cu seriozitate vom putea să găsim cele mai bune soluții la problemele actuale și vom implementa cele mai bune programe și proiecte pentru români și pentru România”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi.

Potrivit fișei sale biografie, publicată de Agerpres, noul președinte al PNL, Nicolae Ciucă s-a născut la 7 februarie 1967 în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj. A absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985, şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. În anul 1990, a urmat Cursul de perfecţionare de comandanţi companii cercetare, la Făgăraş. Ulterior, a studiat la Academia de Înalte Studii Militare, specialitatea Arme Întrunite, în perioada 1993-1995. În 2000 a urmat cursul PSO (operaţii în sprijinul păcii) (Centrul PfP, Bucureşti) şi cursul de limbă engleză (Academia Forţelor Terestre, Sibiu), iar în 2001, a participat la cursul JOINT şi operaţii multinaţionale (Centrul PfP, Bucureşti). În anul 2003 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare, cu lucrarea „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale”, UNAP, Bucureşti, iar în anul 2004 a urmat Cursul de relaţii civili militari în Europa de Est şi Asia Centrală, Hulburt Field, Florida – SUA. În 2005 a urmat Cursul de limba engleză – terminologie NATO, York Sr. John University, iar în 2006 şi-a aprofundat cunoştinţele absolvind, în SUA, Colegiul de război, trupe de uscat, şi a obţinut Masterul în Studii Strategice. În 2012 a absolvit cursul postuniversitar de perfecţionare în domeniul securităţii şi apărării naţionale „Securitate şi bună guvernare” – Colegiul Naţional de Apărare.

În perioada august 1988-martie 1989 a fost comandant de pluton lansare la Regimentul 26 Mecanizat „Rovine”, Craiova, iar în perioada martie 1989-septembrie 1992, a fost comandant de pluton cercetare şi instrucţie la Batalionul 121 Cercetare, Craiova. Din septembrie 1992 până în octombrie 1993, a fost ofiţer de stat major în Biroul operaţii, batalionul 121 Cercetare, Craiova; în perioada iulie 1995-mai 1996, a fost ofiţer de stat major în Biroul operaţii şi pregătire pentru luptă, Brigada 2 Mecanizată „Rovine”, Craiova. Începând din mai 1996 până în mai 1997, a fost ofiţer de stat major în cadrul misiunii UNAVEM III, Angola, apoi ofiţer de stat major în Biroul operaţii şi pregătire pentru luptă, Brigada 2 Mecanizată „Rovine”, Craiova, în perioada mai 1997-noiembrie 1998. Comandant al Componentei Terestre la Exerciţiul multinaţional „Blue Danube 2000”; noiembrie 1998-februarie 2001 – şef de stat major al Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, Craiova. În anul 2000 a îndeplinit funcţia de şef de stat major al Batalionului 26 Infanterie – rezervă strategică SACEUR, iar în 2001 a fost comandant al Batalionului 26 Infanterie – rezervă strategică SACEUR, participând la exerciţiul multinaţional „Dynamic Response”, Bosnia şi Herţegovina; februarie 2001-octombrie 2004 – comandant al Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, Craiova.

Din iunie 2002 până în ianuarie 2003 a fost comandant al batalionului românesc participant la misiunea Enduring Freedom, Afganistan. În 2003, a fost conducător/director al exerciţiului OCE/EXDIR, în cadrul misiunii ISAF. A mai ocupat următoarele funcţii: ianuarie 2004-iulie 2004 – comandant al batalionului infanterie participant la misiunea din Irak; octombrie 2004-octombrie 2006 – şef operaţii, Brigada 2 Infanterie „Rovine”, Craiova; octombrie 2006-martie 2007, împuternicit şef de stat major, Brigada 2 Infanterie „Rovine”, Craiova; martie 2007-februarie 2009 – locţiitor al comandantului Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”, Focşani; februarie 2009-ianuarie 2011 – comandant al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”, Focşani; ianuarie 2011-ianuarie 2014 – comandant Divizia 2 Infanterie „Getica”, Buzău; ianuarie 2014-octombrie 2014 – şef al Statului Major al Forţelor Terestre.

În perioada octombrie 2014-1 ianuarie 2015, a fost locţiitor al şefului Statului Major General, iar în perioada 1 ianuarie 2015-28 octombrie 2019 – şef al Statului Major General. În octombrie 2019, a fost trecut în rezervă prin decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis.

La 4 noiembrie 2019 a fost numit ministru al Apărării Naţionale în Guvernul Ludovic Orban (4 nov. 2019-14 mart. 2020). La 8 decembrie 2020 a fost numit prim-ministru interimar şi ministru al Apărării Naţionale. În urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020, a obţinut un mandat de senator, pe listele Partidului Naţional Liberal. La 23 decembrie 2020, a fost numit ministru al Apărării Naţionale în guvernul Florin Cîţu.

Nicolae Ciucă a fost desemnat, la 21 octombrie 2021, de preşedintele Klaus Iohannis, candidat pentru funcţia de prim-ministru, fiind propunerea Partidului Naţional Liberal pentru această funcţie, la consultările avute cu şeful statului în aceeaşi zi. La 30 octombrie 2021, premierul desemnat a anunţat că a depus la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri ai Cabinetului său.

Pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei, a fost distins cu mai multe distincţii şi decoraţii: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Ofiţer, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Ofiţer, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor, Semnul Onorific în Serviciul Patriei pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate, Medalia ONU, Emblema Onoarea Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene, Emblema de Onoare a Forţelor Navale, Emblema de Onoare a Informaţiilor Militare, Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii, Emblema de Onoare a Logisticii, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Ordinul Naţional de Merit al Republicii Franceze, în grad de Comandor, Emblema de merit „În Serviciul Armatei României” cls. a III-a, Emblema de merit „În Slujba Păcii” cls. a III-a, Emblema de merit „Ştiinţa Militară” cls. a I-a, Titlul onorific de „Militar Veteran” pentru militari, precizează site-ul www.mapn.ro.

De asemenea, a fost distins cu Medalia pentru Merit, SUA şi Medalia de Onoare a Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Statelor Unite ale Americii.