Acces liber în Capitala Daciei, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor

Home Reportaj Acces liber în Capitala Daciei, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor
Acces liber în Capitala Daciei, de Ziua Internațională a Monumentelor și Siturilor

La 18 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor. Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor – ICOMOS a stabilit această dată în 1982, care a fost adoptată anul următor, în cadrul celei de-a 22-a Conferinţe Generale a UNESCO. Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor este dedicată celebrării şi promovării patrimoniului cultural, reprezentând totodată o oportunitate de a atrage atenţia asupra diversităţii, a relevanţei acestuia, dar şi asupra vulnerabilităţii sale. De asemenea, sunt arătate eforturile necesare protecţiei şi conservării acestui patrimoniu, dar şi ce înseamnă pentru întreaga omenire conservarea sa.

Pentru a marca în mod corespunzător acest eveniment, Direcția Generală pentru Administrare a Monumentelor și Promovare Turistică din județul Hunedoara, în administrarea căreia se află siturile dacice din Munții Orăștiei, parte a Patrimoniului universal UNESCO, informează că luni, 18 aprilie 2022, accesul turiștilor în situl arheologic Sarmizegetusa Regia din Munții Orășitiei va fi GRATUITĂ.

”Este un cadou pe care ne dorim să-l facem tuturor celor care prețuiesc acest obiectiv de patrimoniu universal care este situl dacic de la Sarmizegetusa Regia, cuprins în patrimoniul UNESCO. Îi așteptăm și de această dată pe toți cei care vor să descopere vestigiile dacice din străvechea Capitală a regatului dac și să se bucure de o zi frumoasă de primăvară în natură”, a declarat Doinița Maria Bălănesc, șef serviciu în cadrulș DGAMPT Hunedoara.