Punctele gastronomice locale, un motor al creșterii turismului în județul Hunedoara

Home Reportaj Punctele gastronomice locale, un motor al creșterii turismului în județul Hunedoara
Punctele gastronomice locale, un motor al creșterii turismului în județul Hunedoara

Dincolo de atracțiile turistice care împânzesc de-a lungul și de-a latul teritoriului său județul Hunedoara, potențialul de dezvoltare turistică al regiunii poate crește odată cu dezvoltarea conceptului de puncte gastronomice locale, care-și propune să pună în valoare produsele specifice anumitor localități și regiuni.

Punctele Gastronomice Locale sunt puncte de alimentație turistică de tip familial care oferă preparate alimentare specifice zonei geografice din care fac parte. Mai exact, orice gospodărie din zona rurală care desfășoară activități de producție agricolă poate deschide un PGL, în care să servească turiștilor mâncare gătită din produsele obținute în gospodăria proprie sau de la alți producători locali înregistrați sanitar-veterinar.

Potrivit directorului DGAMPT Hunedoara, Radu Barb, comuna Râu de Mori, cu stațiunea Râușor și valea Râului Mare, spre exemplu, are toate atuurile pentru a deveni un pol turistic de interes național din această perspectivă. Radu Barb, care coordonează activitatea de promovare turistică a județului Hunedoara la nivelul Consiliului județean, a participat zilele trecute la întâlnirea administratorilor de pensiuni și producători locali din comuna Râu de Mori, localitate în care se dezvoltă un astfel de program menit să pună în valoare punctele gastronomice locale.

”Împreună cu primarul din comuna Râu de Mori, Flaviu Dilertea și cu Anamaria Părăian de la Centrul regional de dezvoltare montană nr. 4 Hațeg al Agenției Naționale a Zonelor Montane, am avut un dialog deschis cu oamenii implicați în dezvoltarea turismului în această zonă care reprezintă o poartă de intrare în masivul Retezat. Flaviu Dilertea, un primar tânăr, care îmi este și bun prieten, vede în turism o oportunitate de dezvoltare și deschidere spre lume a comunității sale, iar valorificarea produselor specifice acestor locuri, în punctele de gastronomie locală, reprezintă una din direcțiile de abordare cu succes demonstrat, în această direcție”, a declarat Radu Barb, director al DGAMPT Hunedoara.

Funcționarea unui punct gastronomic local presupune obținerea autorizării și respectarea normelor de igienă corespunzătoare siguranței alimentare.

Până la acest moment, în județul Hunedoara funcționează șapte puncte gastronomice locale, urmând ca în viitorul apropiat să obțină autorizare și altele. În acest scop, autoritățile informează că persoanele din județul Hunedoara interesate să deschidă un punct gastronomic local (PGL) în propria gospodărie sunt încurajate să urmeze cursurile de formare profesională organizate de Agenția Națională a Zonei Montane, care sunt gratuite.

Înscrierea la cursuri se poate face și online accesând link-ul: https://azm.gov.ro/agentia-nationala-a-zonei-montane…/