Străjuită anul acesta de sărbătorile creștine ale Sfântului Gheorghe și Sfintelor Paști, Ziua Internațională a Cărții (și a Drepturilor de Autor), marcată în semn de adâncă prețuire față de doi titani ai literaturii universale – William Shakespeare și Miguel de Cervantes – trecuți în eternitate într-o zi de 23 aprilie, este dublată în România, din anul 2005 de Ziua Bibliotecarului.
Considerată drept instituție cu rol fundamental în educație, biblioteca rămâne un reper esențial în formarea culturii generale a oamenilor. Nici explozia tehnologică și informațională și nici diversificarea formelor de acces la literatură nu poate înlătura, cum nu poate nici măcar umbri, emoția cititului din paginile tipărite ale unei cărți. De aceea, având în vedere și faptul că, din păcate, în România, achiziția unei cărți este considerată un lux, din pricina costurilor tot mai mari de editare și difuzare a cărților în librării, biblioteca reprezintă o alternativă nu doar deosebit de utilăm, ci și extrem de necesară pentru iubitorii de lectură.
Din fericire, în județul Hunedoara, activitatea bibliotecilor publice este una intensă, atractivă pentru public, motorul acestora fiind fără îndoială Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” din Deva, instituție devenită deja un punct de reper pe harta culturii și educației din țara noastră. Bucurându-se de un sprijin consistent din partea autorităților județene, sub coordonarea căreia își desfășoară activitatea, dar și de un management de înaltă clasă asigurat de echipa condusă de Ioan Sebastian Bara, Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” și-a câștigat un binemeritat loc de elită în rândul instituțiilor de cultură din județul Hunedoara. Acest fapt este relevat și de către administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, în subordinea directă a căruia se află Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” din Deva. ”Pentru că răspund direct de Biblioteca Județeană “Ovid Densușianu” din Deva, în calitatea mea de administrator public al Consiliului Județean Hunedoara, am revenit prin intermediul acestei instituții în fascinanta lume a cărților, care mi-a marcat copilăria și tinerețea, dar am ajuns și să cunosc mult mai bine și munca bibliotecarilor. Doresc să le spun că îi apreciez în mod deosebit, apreciez biblioteca și pe managerul acesteia, Sebastian Bara, și le urez tuturor bibliotecarilor sărbători fericite alături de cei dragi, dar și la mulți ani de ziua lor! În acest an, se întâmplă ca Ziua Bibliotecarului Român și Ziua mondială a cărții, ce se desfășoară sub egida UNESCO din 1995, să fie pe 23 aprilie, chiar înainte de Paște. Poate că, însă, nu e o simplă întâmplare, pentru că Paștele înseamnă lumină și speranță, iar cărțile ne dau și ele un anume fel de lumină, iar bibliotecarii sunt cei care o intermediază”, a declarat Costel Avram.
Pentru managerul Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”, Ioan Sebastian Bara, Ziua Bibliotecarului constituie un prilej în plus de a remarca activitatea echipei pe care o conduce, o echipă în care munca de bibliotecar nu este doar o simplă activitate profesională, ci o veritabilă și nobilă vocație. ”Sărbătoarea cărții este pentru mine un excelent prilej de a vă adresa cele mai frumoase gânduri vouă, celor care ați făcut din slujirea cărții, o adevărată vocație. Vă doresc să aveți parte de bucurii și să transmiteți bucuria lecturii către toți cei care doresc să cunoască această ”frumoasă și folos zăbavă” oferită de lectură. La mulți ani, dragi colegi! Să fim întotdeauna toți pentru bibliotecă, biblioteca pentru toți!”, transmite Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.
În semn de recunoaștere deplină a rolului pe care Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” îl are în rândul instituțiilor de acest fel din țara noastră, anul acesta Conferința Națională ”Biblioteca publică, promotor al educației și partener strategic în dezvoltarea durabilă, cu impact decisiv în comunitate”, organizată sub egida Asociației Naționale a Bibliotecarilor din România, va avea loc în județul Hunedoara, la Petroșani, în perioada 17-19 mai 2022. Cu acest prilej vor fi prezenți la Petroșani reprezentanți ai tuturor bibliotecilor județene din România, dar și personalități remarcabile ale culturii din țara noastră, precum Dragoș Adrian Neagu – președintele Asociației Naționale a Bibliotecarilor din România sau Adrian Cioroianu – directorul Bibliotecii Naționale a României, dar și personalități din domeniul biblioteconomiei din străinătate.
Revenind la evenimentul de astăzi, care marchează deopotrivă Ziua Internațională a Cărții și Ziua Națională a Bibliotecarului, concluzionăm aducându-vă în atenție o remarcă edificatoare a scriitorului român Mircea Eliade: ”Toți cei care au acces la o bibliotecă, la cărți, sunt niște inși mai buni decât alții, mai fortificați, iar durerile îi ating mai puțin și nefericirile trec mai repede.” Căci cartea este, indubitabil, un eficient pansament pentru suflet și hrană pentru spirit !
La mulți ani, tuturor celor care dau viață cărților și celor care le dăruiesc cititorilor !