Parlamentul României a adoptat în aceste zile un proiect legislativ privind reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani pentru locuitorii din Vața de Jos și Răchitova (jud. Hunedoara), proiect inițiat la finalul anului trecut de mai mulți parlamentari PSD, între care se numără și deputatul hunedorean Natalia Intotero. În procesul legislativ au mai fost incluse pe această listă și localități din județele Brașov, Dolj și Harghita, care se confruntă cu situații similare.
Deputatul Natalia Intotero consideră că adoptarea acestei legi este un act de normalitate, care vine să corecteze și să completeze un cadru legislativ deja existent, în spiritul echității și a solidarității naționale. ”Statul român are datoria de a asigura condiții egale de trai pentru toți cetățenii săi, iar pentru acest lucru trebuie să ținem cont inclusiv de realitățile de la nivelul fiecărei comunități. Există anumite regiuni care au fost supuse unui grad mai ridicat de poluare și risc medical față de media națională. Una dintre ele este în județul Hunedoara, unde activitățiile industriale și miniere au reprezentat principala sursă de dezvoltare pentru zeci de ani”, a declarat Natalia Intotero.
Aceasta evidențiază faptul că județul Hunedoara, după București, contribuia cel mai mult la PIB-ul României, în perioada de avânt industrială de la finalul anilor 1980, însă reamintește că odată cu industria și activitatea minieră s-a dezvoltat și un mediu poluant. ”Locuitorii comunelor Vața de Jos și Răchitova din județul Hunedoara au fost expuși la numeroase mijloace de poluare, care au dăunat și au până în ziua de astăzi urmări semnificative asupra sănătății generale în comunitățile locale respective. Fabrici de var, cărămidă, calcită, vopsele, mine, toate aceste activități au produs și locuri de muncă, respectiv dezvoltare economică, dar au venit cu un preț: o speranță de viață scăzută”, spune deputatul Natalia Intotero.
Aceasta informează totodată că, din păcate, USR s-a opus și acestei inițiative iar toți deputații acestui partid au votat împotriva adoptării acestei legi, inclusiv reprezentantul USR în Camera Deputaților, din județul Hunedoara.
De prevederile acestei legi beneficiază deja locuitorii din mai multe localități hunedorene, în special cei din zonele miniere și siderurgice.