Valea Jiului ”Câștigă România!” prin vulcăneanul Ioan Ologu

Home Cultură Valea Jiului ”Câștigă România!” prin vulcăneanul Ioan Ologu
Valea Jiului ”Câștigă România!” prin vulcăneanul Ioan Ologu

Ediția din 5 mai 2022 a apreciatului concurs național de cultură generală ”Câștigă România!” organizat de Televiziunea Română (TVR2) și prezentat de la fel de apreciatul Virgil Ianțu, l-a adus în platou, în rândul celor 3 concurenți ai ediției, pe vulcăneanul Ioan Ologu.

Fost electrician la Mina Paroșeni, în prezent pensionar și tânăr bunic, Ioan Ologu nu ascunde faptul că este de-o viață pasionat de lectură, șah și călătorii, adică tocmai de ingredientele necesare unui candidat serios pentru participarea la un concurs de cultură generală de asemenea anvergură, cum este cel organizat de TVR. Poate că, așa cum s-a văzut în emisiune, pentru Virgil Ianțu pare ceva ieșit din comun ca un electrician de mină să-și asume curajul participării la un astfel de concurs, însă pentru cei care-l cunosc pe Ioan Ologu este clar că un astfel de rol i se potrivește ca o mănușă. Cum, din fericire, mă număr și eu în rândul celor acceptați în cercul de apropiați ai acestuia, pot aduce drept garanție în fața cititorilor că Nețu (așa cum este cunoscut Ioan Ologu în rândul prietenilor săi) este un tip ”doxa” atunci când vine vorba despre cultură generală, motiv pentru care chiar și o simplă ieșire la o șuetă cu acesta este echivalentul unei lecții deschise de cultură, indiferent de domeniul de dialog ales.

Ioan Ologu este din copilărie un autodidact, dar mai ales un consumator de cultură pe pâine. A ”ras” sute de cărți din scoarță scoarță și, așa cum s-a văzut și în emisiunea de pe TVR2, puține sunt întrebările la care acesta să nu aibă răspunsul corect. Modest (poate, uneori prea modest!), Ioan Ologu nu s-a dovedit până acum a fi și competitiv, cu toate că așa cum mărturisește, a mai participat la un concurs de cultură generală, în plan local, cu 25 de ani în urmă, dar emisiunea ”Câștigă România!”, pe care o urmărește în mod constant, i-a deschis din fericire apetitul pentru genul acesta de competiție.

Firesc, prima confruntare din platoul emisiunii i-a adus și statutul de câștigător. Echivalent cu o sumă de 1800 de lei în plus în portofel, dar mai ales admirația și aplauzele unei țări întregi. Pentru prietenii lui Nețu, acestea vin la pachet cu confirmarea că atributul care-i însoțește numele, într-un inedit joc de cuvinte, este cât se poate de potrivit, iar ”Nețu Istețu`” este de acum încă un vulcănean care ”Câștigă România!”, după Ioan Dorel Șchiopu (care a avut, la rândul său, o experiență similară), dovedind, dacă mai era nevoie, că poate multe lucruri merg strâmb în Valea Jiului, dar când vine vorba despre oameni ”cu cap”, Ologu și Schiopu au demonstrat deja că Vulcanul e fruntea !

Ioan Ologu își continuă drumul la ”Câștigă România!” (și-l veți vedea din nou în platoul TVR la ediția de luni, 9 mai 2022 a emisiunii), un drum pe care dorim să-l parcurgă cât mai mult, măcar să adune banii necesari, așa cum i-a dezvăluit lui Ianțu că-și dorește, pentru o mașină nouă. Pentru că altfel, ceea ce era de demonstrat, deja s-a demonstrat ! Felicitări și succes, Nețule !