Invitație la ”Măsuratul oilor” în Ținutul Pădurenilor

Home Reportaj Invitație la ”Măsuratul oilor” în Ținutul Pădurenilor
Invitație la ”Măsuratul oilor” în Ținutul Pădurenilor

Pe meleagurile hunedorene, îndeosebi în comunitățile rurale, tradiția ”Măsuratului oilor” este nu doar o parte importantă din obiceiurile seculare ale activităților pastorale, ci și o sărbătoare de mare importanță a sătenilor.

Obiceiul are rang de mare sărbătoare, spre exemplu, în Valea Jiului, dar ”Măsuratul oilor” se ține an de an și în Ținutul Pădurenilor, aducând laolaltă crescători de oi, dar și iubitori de tradiții, bucuroși să ia parte la această sărbătoare.

Anul acesta, una din cele mai apreciate evenimente de acest fel, care marchează debutul sezonului pastoral în pădurime, va avea loc la Lelese, sâmbătă, 14 mai 2022, începând cu ora 11,30. Aici, sărbătoarea ”Măsuratului oilor” va fi marcată în cadrul unui spectacol aparte ce se va desfășura pe Dealul Purcărețului din localitate, în organizarea Primăriei comunei Lelese, a Asociației Pădurenilor, Consiliului județean Hunedoara și Direcției Generale pentru Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara.

Potrivit organizatorilor, cu acest prilej, va avea loc un ceremonial religios de sfințire a oilor din stână, urmat de tradiționalul concurs de muls al oilor și măsurat al laptelui. De la ora 15,00 participanții sunt invitați la o masă comună, cu plăcinte pădurenești, friptură de miel și vinars, dar și la joc, iar de la ora 18,00 atmosfera va fi întregită de recitalul extraordinar cu joc tradițional oferit de Bogdan Toma, formația ”Hunedorenii” și invitații acestora.