Actorii Teatrului Național Satiricus „I. L. Caragiale” Chișinău vin în premieră, cu spectacolul ”Hamlet” de W. Shakespeare, pe scena teatrului din Petroșani

Home Cultură Actorii Teatrului Național Satiricus „I. L. Caragiale” Chișinău vin în premieră, cu spectacolul ”Hamlet” de W. Shakespeare, pe scena teatrului din Petroșani
Actorii Teatrului Național Satiricus „I. L. Caragiale” Chișinău vin în premieră, cu spectacolul ”Hamlet” de W. Shakespeare, pe scena teatrului din Petroșani

La finalul săptămânii viitoare, actorii Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” nu vor avea reprezentații la Petroșani, întrucât în perioada 21-29 mai 2022 aceștia participă la Festivalul de Teatru pentru Copii „Lumea Poveștilor” de la Caraș – Severin, unde vor bucura sute de copii cu spectacolele „Capra cu trei iezi” și „Fantasticul domn vulpe” .

Chiar și în aceste condiții, publicul din Valea Jiului nu va fi lipsit de obișnuitele seri de teatru de la final de săptămână. Mai mult, iubitorii de teatru vor avea ocazia de a viziona un spectacol de zile mari, adus de trupa de actori a Teatrului Național ”Satiricus – I.L. Caragiale” din Republica Moldova. Este vorba despre spectacolul ”Hamlet” de William Shakespeare, în regia lui Sandu Grecu, un spectacol care a fost, de altfel, selecționat pentru Festivalul Internațional Shakespeare care se desfășoară în această perioadă la Craiova. Acest spectacol va fi prezentat la Petroșani vineri, 27 Mai 2022, de la ora 18,00.

Sandu GRECU, regizorul acestui spectacol, s-a remarcat mereu prin actualitatea stringenta a abordării oricărui subiect dramatic, istoric sau de moment. Raportându-se la situația social-politico-dramatică, regizorul plasează protagonistul spectacolului în „Cursa de șoareci”, universul imaginar creat de însuși Hamlet în piesa sa (teatru-în-teatru), menită să-l demaște pe ucigașul propriului părinte. Eroul spectacolului se frământă în această cursă fatală, căutând o ieșire care, din nefericire, n-a existat și nu există. Din primele minute ale spectacolului, Hamlet, prințul Danemarcei te poartă prin gesturi bine țintite direct în inima poveștii. Acolo, în fața ta, e toată istoria care va duce la povestea bine-cunoscută a lui Hamlet; aceasta se scrie sub ochii tăi, ca un alt spectacol de teatru-în-teatru, corespondentul a ceea ce va fi „Cursa de șoareci”.

Evitând imaginile tradiționale, regizorul l-a văzut pe Hamlet ca pe un personaj contemporan, despovărat de aura eroică sau vindicativă, lucid și sensibil. Printre interpreți se remarcă deci, în primul rând, Alexandru Crîlov, în rolul lui Hamlet, dar și Irina Rusu în rolul Gertrudei, Regele Uzurpator Claudius, Viorel Cornescu, Sergiu Finiti în rolul lui Polonius, prim ministrul Danemarcei, Olga Anghelici în rolul Opheliei și tatăl lui Hamlet, Igor Mitreanu, precum și ceilalți membri ei echipei: Nina Toderico, Eugeniu Matcovschi, Vadim Zatic, Artiom Oleacu, Elena Negrescu, Alina Popov, Doina Arvat, Gheorghe Guşan, Daniel Ciobanu, Constantin Ghileţchi.

Prețul unui bilet este de 30 sau 50 de lei, în funcție de categoria locului. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere. Biletele au fost puse în vânzare la Agenția Teatrului.