La Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni s-a deschis prima ”Biblioteque Mediateque Francaise” din Valea Jiului

Home Educație La Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni s-a deschis prima ”Biblioteque Mediateque Francaise” din Valea Jiului
La Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din Lupeni s-a deschis prima ”Biblioteque Mediateque Francaise” din Valea Jiului

Grație parteneriatului dintre Lions Clubs District 124 România și Lions Clubs District 103 Sud-Vest Franța, prin Lions Club Bordeaux Mondial, zilele trecute a fost inaugurată prima bibliotecă cu cărți în limba franceză într-o unitate de învățământ din Valea Jiului.

Aceasta a fost amenajată la Liceul Teoretic ”Mircea Eliade” din municipiul Lupeni, iar la inaugurarea acesteia au participat Martine Melguen – coordonator de proiect BMF, PDG Marc Melguen – inițiator proiect BMF și Melodie Melguen, cu toții membrii ai Lions Club Bordeaux Mondial, din Lions Clubs District 103 Sud-Vest Franța, cărora li se datorează acest proiect realizat din donația de cărți în limba franceză.

Peste 2000 de cărți în limba franceză sunt de pe acum la dispoziția elevilor din municipiul Lupeni care au oportunitatea de a-și perfecționa cunoștințele de limbă franceză inclusiv din lecturi, în original, ale unor autori celebri precum Jules Verne, Antoine de Saint Exupery, Albert Camus, Andre Malraux ș.a. Bucuria oportunității de a avea această bibliotecă în incinta liceului lor s-a putut vedea pe chipurile elevilor și la festivitatea de inaugurare a ”Biblioteque Mediateque Francaise”, unde, alături de tinerii voluntari ai Leo Club Lupeni Via Regis, au pregătit un frumos moment artistic pentru oaspeții din Franța.

”Prezența la Lupeni a prietenilor noștri, familia Melguen, Martine, Marc și Melodie, a fost o bucurie pentru noi și ne oferă o nouă oportunitate, aceea ca pe viitor să continuăm acest proiect în Valea Jiului și să creăm asemenea biblioteci și în alte unități de învățământ. Mulțumim partenerilor Liceul Teoretic Mircea Eliade Lupeni și Clubul Copiilor Valea Jiului. Mulțumim pentru sprijin colectivului de la Liceul Teoretic Mircea Eliade Lupeni, domnului director prof. Daniel Ianoși, prof. Corina Chelaru, ec. Mihaela Cazacu, doamnelor bibliotecare Mariana Peptenaru, Gianina Karina Blăjan și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect. Mulțumim pentru sprijin domnului prof. Raimond Lupu de la Liceul Tehnologic Mihai Viteazu din Vulcan pentru sprijinul acordat la primirea invitaților. Mulțumim pentru sprijin prof. Cosmin Kiss, președinte Zona 4 Vest la Lions Clubs District 124 Romania – inițiatorul proiectului și tuturor colegilor de la Lions Club Petroșani Via Regis. Împreună suntem mai puternici! WE SERVE!”, a declarat Aurelian Nicola, președinte în exercițiu al Lions Club Via Regis Petroșani.

În Valea Jiului, mai funcționează o ”Biblioteque Mediateque Francaise”, la Petrila, aceasta fiind rod al parteneriatului deschis, cu ani în urmă, de regretatul profesor Ionel Zmău, prin intermediul Asociației ”Les amis de la France” din Petrila.