Ansamblul folcloric ”Junii Petrileni” ambasador ai Văii Jiului la ”Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului”

Home Cultură Ansamblul folcloric ”Junii Petrileni” ambasador ai Văii Jiului la ”Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului”
Ansamblul folcloric ”Junii Petrileni” ambasador ai Văii Jiului la ”Festivalul Internațional Multietnic al Păstoritului”

Cântecul, jocul și portul momârlanilor din Valea Jiului au fost elemente reprezentative cu care membri Ansamblului folcloric ”Junii Petrileni” din orașul Petrila au încântat publicul la cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional Multietnic al Păstoritului, eveniment care a avut loc la finalul lunii mai, la Sarighiol de Deal, comuna Beidaud, în județul Tulcea.

Organizat de Asociația Culturală Aromână ”Dor” în colaborare cu Consiliul județean Tulcea, ISJ Tulcea, Primăria comunei Baidaud, Școala gimnazială Sarighiol de Deal și Ansamblul artistic aromân ”Dor”, evenimentul adună de aproape două decenii în această localitate dobrogeană reprezentanți ai ținuturilor păstorești de pe tot cuprinsul țării. Potrivit organizatorilor, scopul acestui festival îl reprezintă tocmai cunoașterea, conservarea și promovarea tradiției și creației culturale pastorale din toate zonele folclorice ale României și ale țărilor cu tradiții în păstorit din Europa.

Pentru cultivarea acestor valori, Ansamblului ”Junii Petrileni”, condus de maestrul coregraf Constantin Cigmaian i-a fost conferită o ”Diplomă de onoare” în semn de respect pentru momentul artistic deosebit prezentat în cadrul acestui festival, dar mai ales pentru efortul depus în păstrarea, conservarea și redarea tradițiilor populare românești autentice. ”Ne bucurăm nespus de mult pentru această distincție, dar mai ales de faptul că am putut reprezenta momârlanii din Valea Jiului la acest important eveniment folcloric. Pentru acest lucru, vreau să mulțumesc în mod deosebit domnului Vasile Jurca, primarul orașului Petrila și domnului Emil Părău, cu ajutorul cărora am putut face deplasarea la Tulcea, pentru a fi prezenți la acest eveniment”, a declarat Constantin Cigmaian.

În cadrul Festivalului Internațional Multietnic al Păstoritului au evoluat ansambluri folclorice valoroase precum: Ansamblul folcloric aromân ”Dor” din Sarighiol de Deal (jud. Tulcea), Grupul folcloric de tradiții ”Macoveiul din Padina” (jud. Buzău), Ansamblul folcloric al aromânilor gramoșteni din Scopie (Republica Macedonia), Ansamblul folcloric ”Doinița Covurluiului” din Galați, Ansamblul folcloric ”Altona” din Cerna (jud. Tulcea), Ansamblul folcloric ”Astra” din Săcele (jud. Brașov), Ansamblul folcloric ”Mugurelul” al Casei de cultură din Costești (jud. Argeș), Ansamblul folcloric ”Hodăceanca” din Hodac (jud. Mureș), Ansamblul folcloric ”Plaiurile Oltețului” din Osica de Sus (jud. Olt), Ansamblul folcloric al Casei de cultură din Sulina (jud. Tulcea), Ansamblul folcloric ”Landas” din Sarichioi (jud. Tulcea), Ansamblul folcloric turcesc ”Tuna” al UDTR Tulcea, Ansamblul folcloric al rușilor lipoveni ”Malae Nekrasovti” din Sarichioi (jud. Tulcea), Ansamblul folcloric ”Sfitlina” din Vișina (jud. Tulcea), Ansamblul folcloric ”Phralipen” Partida Romilor din Tulcea, Ansamblul folcloric bulgăresc ”Asiga” din Ceamurlia de Jos (jud. Tulcea) și, desigur, Ansamblul folcloric ”Junii Petrileni” din orașul Petrila (jud. Hunedoara).