O nouă ediție de succes a proiectului ”O jucărie pentru fiecare” derulat de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” Deva

Home Stiri la zi O nouă ediție de succes a proiectului ”O jucărie pentru fiecare” derulat de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” Deva
O nouă ediție de succes a proiectului ”O jucărie pentru fiecare” derulat de Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” Deva

În urmă cu nouă ani, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva a avut inițiativa de a fi prezentă, în preajma zilei de 1 iunie, în colectivitățile de copii instituționalizați, copii care trăiesc în centrele de plasament din județul Hunedoara. A fost atunci pus la punct un proiect intitulat „O jucărie pentru fiecare”, proiect prin care reprezentanții acestei instituții și-au propus, în primul rând, să aducă bucurie în inimile copiilor lipsiți de căldura mediului familial, copii fără părinți sau aflați departe de ei. ”Grupul-țintă, cum este și firesc, este format din copiii care trăiesc în Rețeaua de case familiale Orăștie, Rețeaua de case familiale pentru copii cu dizabilități Hunedoara, Rețeaua de case familiale pentru copii cu dizabilități Vulcan, Apartament familial Vulcan, Centrul specializat pentru copii cu dizabilități Hunedoara, Centrul Maternal Hunedoara. Pentru toți acești copii am inițiat o amplă campanie de popularizare și de sensibilizare a opiniei publice, adresându-ne direct cu rugămintea ca oricine dorește să aducă la bibliotecă o jucărie, nouă sau veche, jucărie destinată acestor copii. Am pornit de la ideea că, oricât de bune ar fi condițiile materiale în care trăiesc, acești copii au nevoie, pe lângă hrană, îmbrăcăminte, cazare, și de un strop de bucurie, de un gest cald din partea noastră, a tuturor”, explică Ioan Sebastian Bara, directorul Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”.

Campania de popularizare a acestui proiect caritabil s-a derulat canalele mass-media, prin afișe lipite în oraș, prin mediul virtual, prin comunicarea directă cu persoanele cunoscute. Iar apelul bibliotecarilor a avut un ecou impresionant și, în foarte scurtă vreme, biblioteca a devenit depozitara unui imens număr de jucării: păpuși, mașinuțe, animale de pluș, jocuri, mingi etc. Toate aceste jucării au fost dovada limpede a faptului că oameni minunați, de toate vârstele, de toate preocupările, au răspuns cu generozitate la acest apel și au dorit din tot sufletul să aducă bucurie copiilor, de ziua lor. ”Am înțeles, astfel, că niciun copil instituționalizat nu este uitat, că ei toți sunt copiii noștri de care trebuie să ne pese, cărora trebuie să le facem bucurii. Cu aceste gânduri, am pornit, plini de entuziasm și de afecțiune, într-o veritabilă caravană a jucăriilor către copiii aflați în centrele de plasament mai sus amintite. Munca noastră a fost răsplătită din plin prin recunoștința și bucuria pe care le-am citit în privirile micilor noștri prieteni, în zâmbetele și îmbrățișările de care am avut parte în fiecare instituție de ocrotire a copilului unde a poposit caravana noastră. „O jucărie pentru fiecare” s-a dovedit a fi un proiect viu, de suflet, pe care noi l-am inițiat și pe care îl desfășurăm an de an din toată inima, cu mult drag, pentru copiii care n-au avut șansa de a crește într-o familie. Acești copii trebuie să simtă, și cu siguranță simt asta, că nu sunt abandonați, că deși nu au părinții lângă ei, nu sunt singuri și sunt înconjurați de afecțiune”, mai spune Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene din Deva.

Printre cei care au dat o mână de ajutor la distribuirea jucăriilor colectate din donații s-a numărat și Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara. Acesta s-a declarat încântat de inițiativa bibliotecarilor dar mai ales de succesul acestui proiect. ”La ușa biroului meu, multă lume, ca în fiecare zi de luni. Probleme de rezolvat, hârtii de semnat, ședințe, planificări, întâlniri diverse. Cu toate astea, am dorit în primul rând să mă asigur că unul dintre evenimentele destinate copiilor, anume “O jucărie pentru fiecare”, organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, se desfășoară în condiții bune. Am ajuns în curtea bibliotecii când tocmai erau încărcați sacii cu jucării pentru copiii din centre de plasament din Orăștie, Hunedoara și Vulcan. Am dat o mână de ajutor la încărcarea sacilor, timp în care managerul bibliotecii, Sebastian Bara, mi-a spus că toate jucăriile sunt provenite din donații ale unor oameni cu inimi și gânduri bune! Pentru mulți copii, aceste jucării vor fi asemeni unei raze de soare – așa cum trebui să fie fiecare copil în viața noastră! Și nu uitați – fiecare dintre noi este copilul cuiva! Nu lăsați copilul din dvs. să-și uite copilăria!”, a declarat Costel Avram.

La finalul de succes al unei noi ediții din proiectul ”O jucărie pentru fiecare” organizatorii transmit mulțumiri tuturor celor care au adus jucării de la copiii, de la nepoții lor, sau le-au cumpărat special pentru această acțiune și arată că numărul acestor oameni generoși este tot mai mare de la un an la altul.