Aniversarea unei jumătăți de secol de la declararea zilei de 3 iunie drept Ziua Mondială a Mediului a constituit un bun prilej pentru Asociația ”Pro Parâng” din Petroșani, una dintre cele mai active asociații din Valea Jiului în preocupările căreia se regăsesc activități de protecția mediului, să aducă în atenție influența mediului asupra vieții oamenilor, într-un mod cât se poate de inedit. Pe de o parte, iubitorii de mișcare ne-motorizată au fost invitați la o tură de bulevard cu biciclete, triciclete, trotinete sau role în centrul municipiului Petroșani, iar pe de altă parte, în ambianța atât de frumoasă a Muzeului Muntelui de la Petroșani (situat în generosul spațiu al Muzeului Mineritului), aceștia au găzduit o expoziție de desen sub genericul ”Pământul este casa noastră”.
Expoziția, realizată de copiii speciali și deosebit de talentați din cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă ”Rudolf Steiner” Hunedoara – Locația Lupeni și de la clasele de învățământ special de la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida”, aduce în atenție crâmpeie din imaginația acestor copii privind mediul înconjurător. Ceea ce atrage în mod deosebit atenția este faptul că, în lumea văzută de autorii acestor lucrări, Pământul este de o curățenie absolută, imaculată, fapt care nu face decât să confirme că pentru generațiile tinere, preocupările pentru mediu sunt mai mult decât esențiale. De altfel, acest lucru a fost reliefat și de primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, prezent la vernisajul expoziției ”Pământul este casa noastră”. Acesta a arătat că ”în preocupările copiilor, problematica protecției mediului este una foarte importantă. Poate că ne confruntăm în prezent cu probleme legate de păstrarea curățeniei, și în oraș, și în zonele de munte, și pe cursurile de apă, dar am convingerea că lucrurile se vor schimba în bine, pentru că văd o preocupare activă, văd acțiune și atitudine în această direcție, la copii, fapt care nu poate decât să ne bucure. Până la urmă, este cât se poate de clar că vrem cu toții să trăim într-un mediu curat, iar pentru asta trebuie să învățăm chiar de la copiii noștri ce trebuie să facem”, a spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
Pentru prof. Daniela Adriana Curcă, directorul CSEI ”Rudolf Steiner” Hunedoara – Locația Lupeni, felul în care copiii din cadrul instituției școlare pe care o conduce văd lumea, inclusiv prin creațiile lor plastice, demonstrează puterea lor de înțelegere asupra problemelor pe care le ridică nevoia de protecție a mediului. ”Mă bucur că putem să le arătăm oamenilor talentul acestor copii speciali care învață în cadrul instituției noastre și astfel să înțelegem că ei sunt niște copii speciali din toate punctele de vedere, dar care văd lumea la fel ca orice alt copil”, a spus prof. Daniela Adriana Curcă.
În aceleași coordonate se situează și creațiile elevilor din clasele de învățământ special de la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” care, așa cum relevă prof. Mihaela Marița, directorul instituției de învățământ, ”ne emoționează de fiecare dată prin talentul, răbdarea și felul în care știu să-și prezinte viziunea asupra unor probleme esențiale ale lumii, așa cum sunt și, în acest acest caz, problemele de mediu, prin acest mod de exprimare artistică absolut remarcabil.”
Pe simezele improvizate în spațiul expozițional al Muzeului Muntelui din Valea Jiului au fost expuse, cu prilejul aniversării Zilei Mondiale a Mediului, lucrări realizate de elevii Ștefan Căliman, Florin Chiuzbaian, David Horvat, Andrei Ilyes, Maria Sandu, Valentin Zaharia, Denisa Zsilagy (de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Rudolf Steiner” Hunedoara – Locația Lupeni, coordonați de prof. Maria Popescu și prof. Anca Alexandra Dreghici, împreună cu alte lucrări realizate de elevii Suzana Burcea, Loredana Burlan, Ionuț Careman, Răzvan Constantin, Emanuel Cojan, coordonați de prof. Veronica Kutasi, Corina Codrea și Luminița Vințan. În egală măsură, este evidențiabil faptul că Eric Iftime, cel mai tânăr membru al Asociației ”Pro Parâng”, deși are doar 5 ani, a avut în cadrul acestei expoziții nu mai puțin de 4 lucrări prezentate.
Pentru Cazimir Radvanski, președintele Asociației ”Pro Parâng”, reușita acestui eveniment menit să marcheze aniversarea Zilei Mondiale a Mediului, reprezintă încă un rezultat al colaborării fructuoase cu cele două unități de învățământ, dar și cu administrația locală de la Petroșani. ”Le mulțumesc partenerilor noștri pentru implicarea în acest proiect. Preocupările noastre în ceea ce privește protecția mediului sunt însă mult mai ample și ne bucurăm de faptul că îndeosebi tinerii sunt implicați în derularea acestora, fapt care ne încurajează să credem că într-un viitor sperăm noi cât mai apropiat problemele de mediu cu care ne confruntăm astăzi să cunoască un ritm descendent, până la situația ideală a dispariției acestora”, a concluzionat Cazimir Radvanski.