Cleandanube (Dunărea Curată -n.t.), un proiect susținut de Fundația Baden-Württemberg și loteria codurilor poștale germane, derulat de Andreas Fath, care-și propune să atragă atenția asupra necesității intervenției autorităților și societății civile pentru evitarea poluării râurilor din Europa, i-a prilejuit înotătorului din Petroșani, Avram Iancu, ocazia de a reveni în apele Dunării alături de omul de știință german Andreas Fath.
Profesor, om de știință și sportiv, Andreas Fath și-a propus să parcurgă înot întregul curs al Dunării, de la izvoarele acestuia din Munții Pădurea Neagră până la vărsarea fluviului în Marea Neagră, la Sulina, un traseu pe care l-a parcurs în 2017 și înotătorul român Avram Iancu. De altfel, apreciatul sportiv al Văii Jiului i s-a alăturat lui Andreas Fath, însoțindu-l sâmbătă, 11 iunie 2022, cale de peste 6 kilometri în apele Dunării, de la Cernavodă și până în localitatea Seimeni, într-o aventură pe care a caracterizat-o drept ”plăcere pură”.
”Am avut plăcerea de a-l cunoaște pe cercetătorul german Andreas Fath, inițiatorul proiectului CleanDanube”. Am înotat împreună 6 kilometri pentru o cauză în care credem. A fost un eveniment special, un moment în care m-am reîntors în apă după nefericitul accident casnic. Mulțumesc pentru invitația de a înota alături de acest profesor, înotător și OM. Alături de noi și de dorința de a păstra mediul curat a fost Asociatia ”Mai mult verde”, viceprimarul din Seimeni și o mulțime de oameni. A fost, realmente, o plăcere pură!”, a declarat Avram Iancu.
Acesta apreciază demersul sportiv al omului de știință Andreas Fath și mai ales mesajul sub care se derulează aventura sa pe Dunăre și arară că nevoia păstrării curate a cursurilor de apă este una vitală pentru oameni și natură, deopotrivă.