Absolvenții promoției 2022 a programelor de licență de la Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică a Universității din Petroșani au fost vedetele festivității de absolvire care a avut loc marți, 5 iulie 2022 în Aula Magna, care a fost plină ochi de studenți, profesori, părinți și apropiați ai celor sărbătoriți cu acest prilej.
Cu nu mai puțin de 317 absolvenți doar la ciclul I de studii, Facultatea de Inginerie Mecanică și Electrică rămâne cea mai mare dintre cele trei facultăți componente ale instituției de învățământ superior din Valea Jiului. Cu o vechime de 65 de ani, împliniți chiar în acest an, aceasta a fost dintotdeauna ”perla” școlii superioare de învățământ academic de la Petroșani, absolvenții acesteia fiind valoroși și prestigioși ingineri în diverse domenii de activitate, peste tot în lume. Pentru a evidenția acest lucru, este suficient să vă spunem că, în cea mai mare parte, membrii din actuala echipă de conducere a Universității din Petroșani, sunt absolvenți ai acestei facultăți, fapot evidențiat de altfel, atât în discursul decanului facultății, conf.univ.dr.ing. Ilie Uțu, al prorectorului conf.univ.dr.ing. Codruț Petrilean, al președintelui Senatului universitar, conf.univ.dr.ing. Nicolae Pătrășcoiu și chiar al rectorului UPET, prof. univ.dr.ing. Radu Sorin. ”Această facultate este nu doar cea la care și eu predau la catedră, ci este și facultatea pe care cu mai bine de 4 decenii în urmă am absolvit-o. Este o facultate de tradiție, deosebit de atractivă și în prezent pentru studenți, care sunt și acum cei mai mulți, dar și o facultate cu programe și specializări de avangardă în care se pregătesc specialiști în domeniile de viitor ale tehnicii și tehnologiei. Și nu vorbesc aici doar de specializările în calculatoare sau automatică, ci mă refer la energetică, la ingineria transporturilor și traficului, dar și la ingineria în domeniul acumulatorilor pentru autovehicule și chiar la ingineria medicală”, a declarat prof.univ.dr.ing.Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani.
Într-un discurs plin de emoție și de umor, acesta a relevat calitățile indubitabile dobândite de absolvenții acestei facultăți, făcând referire inclusiv la anii în care el însuși a fost student al acestei facultăți, arătând că dincolo de ceea ce se vede dinafară și ceea ce se spune despre studenții care studiază materii grele precum matematica, fizica sau tehnologia informației, viața de student a celor care și-au ales o carieră de inginer este la fel de ”cool” cu cea a oricărui alt student, însă cunoștințele viitorilor ingineri, absolvenți ai acestei facultăți pot schimba lumea. ”De aceea, misiunea dumneavoastră de acumulare de informații și cunoștințe nu se încheie odată cu obținerea examenului de licență. Pentru a fi ingineri valoroși, trebuie să acumulați permanent informații noi, să fiți la curent cu cele mai noi descoperiri în domeniul tehnic, să aveți curajul de a aplica aceste cunoștințe și de a inova. Așa cum generația mea a descoperit automatica și, mai apoi, informatica, tot așa este misiunea dumneavoastră acum de a descoperi noi forme de aplicații în domeniul ingineriei care să conducă lumea spre progres în deceniile următoare. Iar noi suntem aici, pregătiți să vă sprijinim în acest demers, în cadrul programelor de master și doctorat, pe care vă invit să le urmați cu încredere la Universitatea din Petroșani”, a mai spus prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.
Printre cei care deja s-au declarat pe de o parte o onorați de interacțiunea cu apreciatul corp profesoral al Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică și, pe de altă parte, interesat de continuarea studiilor în cadrul acestei facultăți de la Universitatea din Petroșani se numără și șeful de promoției al generației de absolvenți 2022, Bogdan Eduard Zamfir, care a terminat cei 4 ani de licență cu media 9,81, ca student pe specializarea Tehnologia Construcțiilor de Mașini. ”Drumul spre obținerea titlului de inginer licențiat nu este unul ușor. Este o luptă cu tine însuți și am fost de multe ori pe punctul de a renunța, dar cu ajutorul profesorilor, am învățat să câștig această luptă și să mă angajez acum în responsabilitatea calității de inginer care este una de viitor. A fost dificil, mai ales în pandemie, dar ne-au susținut și profesorii și ne-am susținut și noi între noi, studenții, așa că am depășit și această barieră și iată-ne acum aici, la acest moment de bilanț încununat de succes”, a spus Bogdan Eduard Zamfir, șeful de promoție al Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică de la Universitatea din Petroșani.
Despre această ”luptă” a studenților unei generații speciale, care a avut în față o serie de provocări greu de înțeles, darămite de depășit, a vorbit în discursul său și decanul Facultății de Inginerie Mecanică și Electrică și decanul acesteia, conf.univ.dr.ing. Ilie Uțu. ”Această generație de absolvenți este una pe care vreau să o felicit în mod special. Este o generație care a trecut printr-o perioadă destul de grea, cu doi ani de pandemie în care școala s-a desfășurat on-line, cu un volum de muncă mai aglomerat ca al colegilor din anii anteriori. A fost destul de solicitant, și pentru noi, dar mai ales pentru studenții noștri dar ne-am străduit să le fim alături, colaborând inclusiv în afara programului, dar și, atunci când a fost din nou posibil, să recuperăm cât mai mult în amfiteatre și la laboratoare. Din cei 317 absolvenți ai acestei promoții, pentru 260 care sunt integraliști am convingerea că, în zilele următoare, va veni și satisfacția deplină a obținerii titlului de inginer, dar cred că și ceilalți vor depăși, după sesiunea de restanțe, dificultățile pe care le-au avut și vor avea, într-un final, aceeași satisfacție”, a declarat conf.univ.dr.ing. Ilie Uțu, decanul Facultății de Mașini și Instalații Electromecanice.