S-a semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului Arheologic Ulpia Traina Sarmizegetusa”

Home Administrație S-a semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului Arheologic Ulpia Traina Sarmizegetusa”
S-a semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru obiectivul de investiții „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului Arheologic Ulpia Traina Sarmizegetusa”

Consiliul Județean Hunedoara, prin președintele Laurențiu Nistor, și SC EURAS SRL Satu Mare, reprezentată prin administrator Mircea-Gheorghe Lețiu, au semnat contractul pentru execuția lucrărilor pentru obiectivul „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului Arheologic Ulpia Traina Sarmizegetusa” – cod SMIS 124110.

Proiectul „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului Arheologic Ulpia Traina Sarmizegetusa” este finanțat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural” și are o valoarea de aproape 5 milioane de euro.

În cadrul proiectului se propune amenajarea zonei amfiteatrului cuprinsă între intrarea nr. 7 și intrarea nr. 12, prin reconstruirea volumetrică a Podiumului, a Maenianum primum și a Tribunei, amenajarea intrărilor de tip I nr. 9 și nr. 10 și de tip II nr. 8 și nr. 11.

Pentru prima dată se va interveni consistent asupra unuia dintre monumentele de mare valoare din sit, respectiv Amfiteatrul roman, care va fi restaurat, se va amenaja întreg perimetrul din jur, astfel încât această componentă a monumentului antic să poată fi pusă cu adevărat în valoare. Este un proiect la care țin foarte mult să se realizeze, iar munca echipei din spate a fost una impresionantă. Investiția va avea influență asupra creșterii de vizitatori, ceea ce va atrage după sine dezvoltarea turismului, cu impact asupra vieții economice și sociale din zona Țării Hațegului. Felicit firma care a câștigat licitația și sper că lucrarea pe care o va realiza să fie una de referință din punct de vedere valoric, tehnic și estetic”, a declarat președintele Laurențiu Nistor în cadrul scurtei ceremonii de semnare a contractului.

Valoarea contractului de execuție se ridică la 17.120.237,18 lei (inclusiv TVA). Constructorul are ca termen de finalizare a lucrării data de 15 noiembrie 2023.

Partea de asistență tehnică pe toată perioada execuției lucrărilor, până la recepția finală, va fi asigurată de proiectant, respectiv de asocierea formată din Institutul Național al Patrimoniului (INP), SC Profesional Construct Proiectare SRL București, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București și SC Arhiline Studio SRL București.

Vestigiile Coloniei Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa fac parte din patrimoniul cultural naţional de excepție. Monumentul se află în Țara Hațegului, în comuna Sarmizegetusa, și este clasat în Lista Monumentelor Istorice, având codul HD-I-s-A-03205.