Care cu mașinile pe spectaculosul drum de belvedere (modernizat de Consiliul județean Hunedoara), care cu telescaunul (pus la dispoziție gratuit de Consiliul local Petroșani), iubitorii Parângului și-au dat din nou întâlnire, de Sfânta Maria, în poiana din stațiune, acolo unde în fața troiței ridicate de voluntarii Asociației ”Petro Aqua” s-a desfășurat o nouă ediție a tradiționalei ”Nedei a Troiței din Parâng”.
Ani de-a rândul, de ”Sântă Mărie Marie”, momârlanii de prin văile Parângului se întâlneau sus, în munte, cu ciobanii pentru a sărbători împreună praznicul acestei sfinte sărbători creștine, așternând mese primitoare și prinzând hora pe poienile Parângului. Cu aproape două decenii în urmă, la inițiativa fruntașului liberal de la acea vreme, Daniel Surulescu, în poiana ”Căsuței din povești” a fost ridicată o troiță dedicată “de cei care iubesc Parângul pentru toţi cei care au trăit iubind Parângul şi Valea Jiului”, așa cum stă scris pe frontispiciul acesteia. În acest loc se derulează de atunci, în mod constant, Nedeia Troiței. Evenimentul a crescut în timp, atât în ochii turiștilor, cât mai ales în interesul localnicilor din Petroșani și din toată Valea Jiului, mai ales că, de câțiva ani buni, în responsabilitatea organizării evenimentului s-au înscris tot mai multe persoane interesate dar și autoritățile publice locale din municipiul Petroșani.
Și în acest an, Primăria și Consiliul local al municipiului Petroșani și-au asumat rolul de organizatori ai acestei frumoase tradiții, punând la dispoziția tuturor celor interesați de a petrece o zi frumoasă în satul de vacanță din Parâng, atât accesul gratuit cu telescaunul, cât și o masă câmpenească, cu tocană de berbec cu varză și tradiționalul păsat momârlănesc. Tot aici a fost oficiată o slujbă religioasă, oficiată de părintele ortodox Gabriel Bulf si tot aici, participanții au fost invitați la o agapă frățească oferită de păstrătorii tradițiilor momârlănești din zonă. În plus, atmosfera a fost întreținută și de talentații artiști ai Asociației Culturale Lirica, nelipsiți de la evenimentele publice ale Văii Jiului, sub coordonarea neobosiților îndrumători, Jana și Tiberiu Coconeț.
Punctul de atracție al evenimentului din acest an a fost însă concursul tăietorilor de lemne, o premieră în modul de desfășurare al nedeilor tradiționale din Valea Jiului, ce amintește de obiceiurile de demult, în care astfel de concursuri făceau deliciul publicului. Așa a fost și acum, cu atât mai mult cu cât întrecerea voinicilor a fost coordonată de sportivul simbol al Parângului, Toma Coconea. De altfel, acesta s-a aflat printre oamenii Parângului, care s-au bucurat de atenție deosebită din partea publicului, asemeni altor doi oameni a căror viață se confundă cu stațiunea-simbol a Petroșaniului: Avram Iancu și Dumitru Bârlida.
Evident, n-au lipsit nici politicienii, alături de Tiberiu Iacob Ridzi (primarul municipiului Petroșani) și Mariana Ghioc (viceprimarul municipiului Petroșani), fiind prezenți prefectul județului Hunedoara – Călin Petru Maria, Adrian Nicolae David (directorul Casei de Asigurări de Sănătate a județului Hunedoara) sau Petre Drăgoescu, fiind doar câțiva dintre aceștia. ”M-am bucurat să fiu prezent și în acest an la această sărbătoare a momârlanilor, a noastră, a tuturor celor care încercăm să păstrăm tradițiile moștenite de la strămoși și să le transmitem mai departe generațiilor viitoare. Mulțumesc tuturor celor care au luat parte la acest eveniment de suflet, susținut de administrația publică locală și de comunitatea momârlanilor din această zonă, precum și oaspeților noștri, care au fost alături de noi în această zi de mare însemnătate creștină. Dar mai ales, se cuvine să îi mulțumim lui Dumnezeu că a îngăduit să ne întâlnim și în acest an la Nedeia Troiței, devenită un simbol al Parângului”, a spus primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
Prefectul județului Hunedoara, Petru Călin Marian s-a declarat, la rândul său, încântat de modul în care o tradiție atât de frumoasă este păstrată în Parâng și i-a felicitat pe organizatori. ”Am revenit cu drag în Țara Momârlanilor, de data aceasta la peste 1000m altitudine, în stațiunea Părâng, unde a avut loc Nedeia Troiței, o manifestare devenită tradițională pentru locuitorii zonei. Este o plăcere să văd că atunci când sunt consemnate marile noastre sărbători, precum este Adormirea Maicii Domnului, oamenii locului păstrează vie tradiția și obiceiurile moștenite de la ai noștri strămoși”, a declarat prefectul Petru Călin Marian.
Chiar dacă vremea a fost una destul de capricioasă, participanții la ediția din acest an a Nedeii Troiței din Parâng s-au bucurat de o zi frumoasă la acest eveniment care devine un punct de reper pentru această stațiune turistică.