20 august 2022, o nouă zi cu ”porți deschise” la Sarmizegetusa Regia

Home Reportaj 20 august 2022, o nouă zi cu ”porți deschise” la Sarmizegetusa Regia
20 august 2022, o nouă zi cu ”porți deschise” la Sarmizegetusa Regia

Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara, Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj Napoca, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul Județean Mureș Târgu Mureș, Universitatea Tehnică Cluj Napoca, organizează „Ziua Porților Deschise” la Sarmizegetusa Regia, în data de 20.08.2022, între orele 09:00 și 19:00.

Activitatea are ca scop promovarea sitului arheologic Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, precum și prezentarea rezultatelor cercetării arheologice din campania de cercetare sistematică a anului 2022.

Cercetarea arheologică a cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, propusă de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și Ministerul Culturii, porneşte de la premisa valorii inestimabile ştiinţifice şi culturale a acestor situri, înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Programul are în vedere intensificarea cercetărilor arheologice (săpături şi investigaţii pluridisciplinare) pentru sporirea informaţiei ştiinţifice privind monumentele şi locuirea dacică din Munţii Orăştiei. De asemenea, programul urmărește realizarea unei baze materiale solide a cercetării arheologice pentru viitorul imediat pe termen mediu şi lung, pentru a asigura o continuitate a acestei cercetări, implicit îmbunătăţirea calităţii actului ştiinţific.

Scopul final al programului este punerea în valoare a acestor monumente, conform standardelor internaţionale şi includerea lor, într-o manieră adecvată, în circuitul turistic şi cultural, atât la nivel național cât și internaţional.

Campania de cercetare arheologică 2022 a început în 25 iulie, se încheie în 22 august și este finanțată de către Consiliul Județean Hunedoara prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara.