Primarul Petroșaniului solicită Guvernului investiții pentru minele Livezeni și Vulcan

Home Economie Primarul Petroșaniului solicită Guvernului investiții pentru minele Livezeni și Vulcan
Primarul Petroșaniului solicită Guvernului investiții pentru minele Livezeni și Vulcan

Cu toate că România are resursele energetice necesare pentru a face față crizei energetice actuale, statul român pare cel puțin nedecis în ceea ce privește valorificarea potențialului său termoenergetic, iar modul de acțiune al Guvernului față de această resursă energetică valoasă este în mod inexplicabil în antiteză cu ceea ce se întâmplă în restul statelor europene.

Pornind de la exemplul Germaniei, care a anunțat că se orientează din nou pe valorificarea producției de energie al termocentralor sale, chiar dacă acest lucru presupune importul de cărbune, primarul municipiului Petroșani întrevede pentru sectorul industriei miniere din Valea Jiului un nou orizont de activitate eficientă pentru următorii cel puțin 10 ani. ”România are șansa unică de a-și asigura necesarul energetic de pe piața autohtonă, iar eu cred că este nevoie doar de investiții minime în capacitățile de cărbune din Valea Jiului, respectiv la minele de la Livezeni și Vulcan, care nu sunt pe program de închidere, astfel încât cărbunele extras aici să acopere necesarul funcționării la capacitate maximă a Termocentralei de la Paroșeni”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Acesta arată că realizarea unor astfel de investiții, care nu contravin angajamentelor de mediu asumate de România cu UE, respectiv nu încalcă Directiva Europeană de Mediu, având în vedere că Termocentrala Paroșeni a fost complet retehnologizată și îndeplinește toate condițiile de mediu impuse de legislația europeană, ar fi în măsură să asigure o producție termoenergetică importantă, pe termen lung pentru România.

Având în vedere aceste considerente, primarul Petroșaniului a transmis o scrisoare deschisă Primului Ministru al României, Ionel Nicolae Ciucă și ministrului Energiei, Virgil Popescu, în care le solicită acestora să ia în calcul derularea unor investiții la cele două mine viabile din Valea Jiului, cele de la Livezeni și Vulcan. ”Mina Livezeni folosește la această oră în procesul de producție un complex mecanizat învechit, din 1986, cu care se asigură o cantitate de 250 de tone de cărbune energetic pe zi. Însă, achiziționarea unui nou complex energetic ar putea asigura o producție zilnică de peste 1000 de tone, mai ales că rezervele de cărbune de aici, din stratul 13 și stratul 5 există și pot fi exploatate cel puțin pe o perioadă de 10 ani. De asemenea, angajații de la Mina Vulcan, dacă au asigurate materialele de lucru necesare – plasă, stâlpi hidraulici, grinzi, lemn de mină etc. – ar putea da undeva la 800 – 1000 de tone de cărbune/zi, astfel încât cumulat, cele două mine ar putea asigura cele 2000 de tone de cărbune/zi necesare funcționării neîntrerupte a Termocentralei de la Paroșeni, care în prezent, neavând cărbune, funcționează doar două zile pe lună”, explică primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Acesta arată că investițiile necesare pentru retehnologizarea celor două mine se cifrează undeva la cel mult 12-15 milioane de euro, o investiție pe care statul român și-o poate permite, însă beneficiile ar putea fi infinit mai mari, atât din punct de vedere economic, cât și social. ”Din punct de vedere economic, funcționarea la capacitate a minelor ar deveni una importantă, dacă avem în vedere fie și doar faptul că dacă la începutul anului 2021, prețul cărbunelui la bursă era de 64 de dolari/tonă iar astăzi este de peste 400 de dolari/tonă. În plus, prin funcționarea la capacitate a Termocentralei Paroșeni cu cărbune de la minele din Valea Jiului  ar asigura producția de energie ieftină și eficientă, pe termen lung și stabilitate energetică pentru întreaga țară, dar și locuri de muncă și perspective de dezvoltare economică și socială pentru mii de familii din Valea Jiului”, apreciază primarul Tiberiu Iacob Ridzi. 

Demersul primarului municipiului Petroșani pe lângă autoritățile guvernamentale privind derularea de investiții în sectorul minier și termoenergetic nu este unul singural. Acesta a mai avut inițiative similare și în anii anteriori însă, la fel ca și demersurile înainte de alți reprezentanți ai mediului politic, administrativ sau sindical din Valea Jiului, acestea au rămas fără vreun rezultat.