Situată în extremitatea nord-vestică a Văii Jiului, comuna Bănița este nu doar o frumoasă poartă de intrare în Valea Jiului și în Țara Hațegului, ci mai ales o străveche vatră de istorie, ale cărei rădăcini datează încă de pe vremea Daciei, cetatea dacică de la Bănița fiind una dintre cele 5 cetăți de apărare care străjuiau Sarmizegetusa Regia, capitala regatului dac.
Reperele istorice, geografice, culturale și tradițiile oamenilor acestei comune sunt însă mult mai numeroase, dar în același timp, nu îndeajuns de cunoscute publicului larg și, în general, turiștilor. Din fericire, noua echipă a Primăriei comunei Bănița și-a propus să schimbe această stare de lucruri și să aducă în atenție potențialul de dezvoltare turistică al localității, pornind tocmai de la principalele obiective de interes turistic ale acesteia. ”Comuna Bănița este o așezare frumoasă nu doar datorită oamenilor acesteia, muncitori și primitori deopotrivă sau cadrului său geografic de excepție, ci mai ales reperelor sale istorice care pot constitui un punct de atracție demn de atenția turiștilor care tranzitează comuna noastră sau care pot găsi aici locul perfect pentru o vacanță. Ne propunem să aducem în atenție aceste obiective ale noastre și, în acest context, lansez invitația tuturor celor care vor să cunoască Bănița, cu tot ce are ea mai de preț, să vină alături de noi pe 2 septembrie 2022, la prima ediție a unui eveniment pe care-l organizăm în acest scop într-un loc de poveste, la Turnul de cetate de la Crivadia”, a declarat Dorin Petru Marc, primarul comunei Bănița.
Aici vor fi organizate o serie de ceremonii și activități culturale menite să aducă în atenție importanța acestui sit istoric de care se leagă repere importante din istoria românilor. Situat pe dealul de deasupra Cheilor Crivadiei, Turnul Crivadia a fost un veritabil bastion al civilizației medievale din Țara Hațegului, ce a străjuit sute de ani intrarea pe ”Drumul Poștalioanelor”, principala cale de acces dinspre Ardeal spre Oltenia, prin Pasul Merișor și de aici, mai departe, prin Pasul Vîlcan. Tot pe aceste meleaguri, în Primul Război Mondial și, mai apoi în cel de-al Doilea Război Mondial, au avut loc lupte grele, pământul fiind sfințit cu sângele eroilor căzuți la datorie. Toate aceste evenimente vor fi rememorate în cadrul ediției I a Festivalului istoric ”Turnul de Cetate Crivadia – Bastion al Civilizației Medievale din Țara Hațegului” care va avea loc vineri 2 septembrie 2022, de la ora 18,00 chiar lângă acest turn care străjuiește și astăzi DN 66 (E79), calea de legătură dintre Țara Hațegului și Ținutul Momârlanilor.
Aici vor avea loc ceremonii militare, prezentări istorice, alocuțiuni ale oficialităților dar și proiecția documentară a unui film cu referințe directe la comuna Bănița, toate acestea fiind urmate de o agapă camaraderească la care sunt invitați toți cei care vor fi prezenți la eveniment.
Evenimentului este organizat de Primăria comunei Bănița, în colaborare cu Consiliul județean Hunedoara, Instituția Prefectului județului Hunedoara, Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, Direcția pentru Cultură a județului Hunedoara, Filiala județeană Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria”, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere ”Valea Jiului”, Ocolul Silvic Pui și Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu” Petroșani.
Toți cei interesați să descopere repere din istoria, tradițiile și locurile speciale ale comunei Bănița sunt invitați la prima ediție a Festivalului istoric de la Turnul Crivadiei. Participarea publicului este gratuită și binevenită !