Constantin Chiriac, directorul FITS, invitat să fie parte din ”Ofensiva culturală” în județul Hunedoara

Home Cultură Constantin Chiriac, directorul FITS, invitat să fie parte din ”Ofensiva culturală” în județul Hunedoara
Constantin Chiriac, directorul FITS, invitat să fie parte din ”Ofensiva culturală” în județul Hunedoara

Zilele acestea, scena legendară de la Sibiu pe care se joacă, din anul 2007, ”Faust” probabil cel mai impozant spectacol de teatru din Europa, a fost martor al unei strângeri de mâini cu valoare de simbol, ce poate deveni deschizătoare de drumuri pentru valorificarea unor noi oportunități în ceea ce înseamnă ”Ofensiva culturală”, acțiune demarată de Consiliul județean Hunedoara cu un tot mai mare succes.

Protagoniști ai acestei strângeri de mână ce deschide calea unei colaborări viitoare care se anunță a fi una prolifică au fost Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național ”Radu Stanca” din Sibiu și directorul celui mai mare festival de teatru din Europa, Festivalul de Teatru de la Sibiu (FITS) și Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara. Acesta din urmă este cel care i-a solicitat o audiență remarcabilului manager al fenomenului cultural mondial FITS, fiind primit de Constantin Chiriac chiar în impozanta sală în care se joacă ”Faust”, într-o pauză a repetițiilor la un alt spectacol valoros care urmează să fie montat în premieră la Sibiu, în regia maestrului Silviu Purcărete: “Jocuri, vorbe, greieri”.

Dincolo de pasiunea comună pentru teatru și cultură, în general, cei doi au găsit imediat multe lucruri în comun, așa cum recunoaște Costel Avram. ”Nu ne-a trebuit mult să găsim, prin extraordinare coincidențe, puncte comune. Suntem născuți, amândoi, în comune din județul Iași. Amândoi am jucat rugby, domnia-sa la Poli Iași, eu la Știința Petroșani. Avem cunoștințe comune din acest sport, chiar un prieten comun. Toate astea au contribuit la un dialog firesc, amical, deschis, în decorul atât de specific al sălii de spectacol. Constantin Chiriac este directorul Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu și totodată fondatorul și directorul Festivalului Internațional de Teatru Sibiu – FITS, devenit, cum spuneam, cel mai mare festival de artele spectacolului din Europa”, spune Costel Avram.

Evident, discuțiile au evoluat rapid către ”misiunea” pe care Costel Avram și-a propus-o atunci când a solicitat această întrevedere cu Constantin Chiriac. ”Am punctat, în pauza ce s-a prelungit, aspecte asupra cărora am dori să ne aplecăm detaliat, legate de teatrele din județul Hunedoara, de spațiile culturale neconvenționale, cum este Exploatarea culturală Petrila, despre care și Constantin Chiriac crede că poate deveni ceea ce în limbaj de specialitate se numește hub cultural. Am insistat asupra necesității organizării unor evenimente emblematice pentru județul Hunedoara, iar deschiderea domniei-sale a fost totală. Următoarea etapă va fi să-l invităm în județul Hunedoara, foarte probabil în a doua parte a lunii octombrie, imediat după ce va reveni din turneul pe care-l va efectua în Japonia. Practic invitația a fost deja acceptată, urmează să punem la punct un program al vizitei și să stabilim concret temele ce vor fi discutate. Ne-am întâlnit și cunoscut la modul politicos și ne-am despărțit, aș putea spune, prietenește, cu o strângere de mână caldă, garanție a unei colaborări pe care o dorim profitabilă în interesul tuturor părților și în special al locuitorilor din județul Hunedoara!”, a mai spus Costel Avram.

Construirea acestei punți de legătură cu Constantin Chiriac, directorul celui mai mare festival de teatru din Europa vine ca o continuare firească a demersurilor din ultimii ani făcute de Consiliul județean Hunedoara în ceea ce liderii administrației județene numesc ”ofensiva culturală în județul Hunedoara”, acțiune care deja s-a concretizat prin derularea unor evenimente cultural-artistice de anvergură găzduite în acest județ, evenimente care s-au bucurat de aprecierea unui public nu doar bun cunoscător, ci și din ce în ce mai avid de evenimente culturale de mare amploare, realizate prin implicarea unor profesioniști deja validați de propria lor carieră.