Eroul Național Avram Iancu omagiat în Valea Jiului

Home Stiri la zi Eroul Național Avram Iancu omagiat în Valea Jiului
Eroul Național Avram Iancu omagiat în Valea Jiului

La 150 de ani de la trecerea sa în eternitate, ”duhul” lui Iancu trăiște în inimile tuturor românilor care-i cinstesc memoria și-i prețuiesc idealurile.

Eroul Național Avram Iancu a fost omagiat în 10 septembrie 2022, ziua în care se împlinesc 150 de ani de la moartea sa tragică, și în Valea Jiului. Astfel, la cele trei busturi ridicate în memoria lui Avram Iancu de la Vulcan, Straja-Lupeni și Petroșani, o seamă de oameni cu simț patriotic au venit să depună o coroană de flori și să rostescă o rugăciune pentru odihna bravului patriot român.

La Straja, unde bustul lui Avram Iancu, realizat de artistul plastic Teodosie Cuciuc tronează chiar în centrul stațiunii turistice, părintele stareț Dimitrie Ivașco de la Schitul Straja a săvârșit o ceremonie religioasă pentru veșnica pomenire a Eroului Național Avram Iancu. La această ceremonie au participat, printre alții, și primarul municipiului Lupeni – Lucian Resmeriță și inimosul patriot Emil Părău.

La Vulcan, în Parcul Avram Iancu, în care se află cel de-al doilea bust al lui Avram Iancu realizat de același aetist plastic Teodosie Cuciuc, primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu, împreună cu doi apropiați ai acestuia, consilierii locali Daniel Lehăceanu și Ștefi Fesner au depus o coroană de flori în amintirea Eroului Național Avram Iancu.

Acesta a fost comemorat și la Petroșani, în curtea sediului administrativ al Complexului Energetic Hunedoara, unde se află cel de-al treilea bust al lui Avram Iancu din Valea Jiului, conducerea CEH, reprezentată de administratorul special Cristian Roșu și directorul general Samuel Dioane, împreună cu alți colegi din cadrul companiei, au depus o coroană de flori la soclul monumentului și au păstrat un moment de reculegere în memoria bravului patriot român Avram Iancu.