„497”, spectacol de dans prezentat la Petroșani în cadrul ”Zilelor Maghiare”

Home Cultură „497”, spectacol de dans prezentat la Petroșani în cadrul ”Zilelor Maghiare”
„497”, spectacol de dans prezentat la Petroșani în cadrul ”Zilelor Maghiare”

Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” găzduiește duminică, 25 septembrie, de la ora 18, un spectacol extraordinar, care urmează să fie prezentat în cadrul programului ”Zilelor Maghiare” din județul Hunedoara, eveniment care se desfășoară în această săptămână în mai multe localități ale acestui județ.

Intitulat simplu „497”, spectacolul este produs de Ansamblul „Tabán Táncegyüttes” din Békéscsaba (Ungaria) în parteneriat cu Compania de Teatru „Aradi Kamaraszínház” din Arad, pe o muzică originală care-i aparține lui Gera Gábor, coregrafia fiind semnată de Farkas Tamás și regia de Farkas Tamás și Tapasztó Ernő.

Potrivit unui comunicat al Secretariatului literar al Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, „497” este un spectacol fără cuvinte, interpretat de patru dansatori și cu o poveste fascinantă, pe care oricine o poate înțelege cu ușurință, cu atât mai mult cu cât aceasta este una… interetnică. Despre ce este vorba ? Se spune că 497 de perechi de opinci au folosit cei patru bărbați din Buzău care, în 1908, s-au înscris la concursul mondial de drumeție lansat de Touring Club de France. Și-au început călătoria în 1910 și au drumețit timp de zece ani prin toate colțurile lumii, dansând și cântând, cu tot felul de peripeții amuzante sau chiar tragice. Din păcate, Primul Război Mondial a fost un serios obstacol în calea succesului lor. Spectacolul sondează atât depășirea propriilor limite și asumarea unei provocări, cât și rațiunea de a fi a societății de consum și a produselor globalizării.

Cei patru interpreți pe care-i puteți vedea pe scena de la Petroșani în acest spectacol sunt: Harmati Patrik, László Richárd, Móricz Bence și Varga József.

Spectacolul a fost prezentat deja cu un important succes la festivalurile de teatru din Baia Mare, Piatra Neamț, Brăila și Iași, obținând premii pentru muzică și coregrafie. Prezentarea acestei producții la Petroșani face parte dintr-un proiect pe termen lung al Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” dedicat comunității maghiare din Valea Jiului.

Biletele se pot cumpăra de la casieria teatrului, de marți până joi între orele 8-17, vineri între orele 8-13 și 17-21, sâmbătă între orele 17-21 și duminică între orele 11-14.